L'oferta d'FP s'amplia amb dos instituts especialitzats | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’oferta d’FP s’amplia amb dos instituts especialitzats

  |   Novetats

El Punt. Un centre a Mercabarna estarà dedicat a la formació en aliments i un altre, a Sant Just, a les arts gràfiques. Educació vol reprendre les classes presencials en la postobligatòria abans de final de curs.
El Departament d’Educació aposta per una formació professional menys generalista i més professionalitzadora, i, seguint aquesta filosofia, el curs vinent hi haurà dos instituts amb una nova oferta molt específica. D’una banda, es posarà en marxa l’Institut dels Aliments de Barcelona, al recinte de Mercabarna, amb cinc grups de famílies com ara elaboració de productes alimentaris i dietètica, entre d’altres. D’una altra, l’institut Antoni Algueró, a Sant Just Desvern, estarà dedicat a les arts gràfiques i oferirà també formació ocupacional del Servei d’Ocupació de Catalunya. L’objectiu del departament no és tant que cada barri tingui un institut d’FP com “afrontar una FP lligada a les necessitats del territori, a la demanda del mercat laboral i a la realitat dels nous continguts i habilitats dels estudiants”, va afirmar ahir el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en la presentació de l’oferta dels estudis postobligatoris del curs vinent.
El 2021/22 tindrà dotze cicles d’FP nous i s’ampliarà la doble titulació de batxillerat amb ensenyaments esportius i artístics en tres anys, que es podran seguir en quinze centres. El curs vinent s’oferiran 8.267 grups en l’etapa postobligatòria, fet que representa un augment de 261 respecte a aquest curs. L’increment més notable es veurà en el batxillerat, amb 98 grups més. El període de preinscripció, que serà totalment telemàtica, començarà l’11 de maig, i el de matriculació, el 12 de juliol.
Bargalló i la directora general de Currículum i Personalització, Maite Aymerich, van assenyalar que es continua treballant en la reforma del model de batxillerat, amb l’objectiu de fer-lo més competencial. Segons Aymerich, es vol arribar a un batxillerat “flexible, de caràcter orientador, i entès com una etapa educativa més, no com una passarel·la a superar una prova”, amb referència a la selectivitat. Aquesta prova, segons el conseller, suposa encara un encotillament per a una reforma que, va confiar, és cada cop més a prop. La previsió del departament és que el nou decret del batxillerat estigui a punt per al curs 2022/23, i que el 2023/24 s’instauri la nova prova d’accés a la universitat. D’altra banda, el departament preveu que els alumnes d’estudis postobligatoris puguin tornar a la plena presencialitat quan millori l’ocupació a les UCI i, en tot cas, abans d’acabar el curs. És la proposta que Educació ha fet al Procicat després que a finals d’octubre es decretés la semipresencialitat per a aquesta etapa. La voluntat és garantir el retorn, sobretot als alumnes de segon de batxillerat que han de fer la selectivitat. El departament no es planteja començar el curs vinent amb cap altra modalitat que no sigui la presencial, segons Bargalló.