L'ocupació marca un nou rècord a Girona amb més de 369.000 afiliats | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

L’ocupació marca un nou rècord a Girona amb més de 369.000 afiliats

  |   Novetats

Diari de Girona. L’atur cau un 2,2% a la província en l’últim mes.

A les portes de la temporada d’estiu, el mercat laboral registra un nou rècord històric a les comarques gironines. La demarcació tanca maig amb 369.970 afiliats a la Seguretat Social, la xifra més alta mai registrada en el cinquè mes de l’any, segons les dades de la sèrie històrica -que es remunta a l’any 2012- del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Així, el nombre d’afiliats creix un 1,9% en l’últim mes i un 2,7% respecte a l’any passat.

Pel que fa al nombre d’aturats, el mercat laboral gironí també registra dades positives. La demarcació ha baixat per primera vegada aquest 2024 dels 30.000 aturats. Tanca el mes amb 29.313 persones apuntades a les llistes, un 2,2% menys que a l’abril.

L’inici de la temporada turística es fa notar al mercat i la majoria de les persones que han trobat feina, 552 de les 688 total, ho han fet en el sector serveis. Molt lluny se situa la indústria, un sector que ha vist com incorporava 76 persones més a la demarcació durant aquest passat mes de maig. La construcció n’ha contractat 48, mentre que a l’agricultura han estat 18 persones més que han trobat feina.

Malgrat que les dades gironines en relació amb l’atur són bones, la demarcació és la tercera de Catalunya en percentatge i la quarta en nombres absoluts. En concret, a Lleida l’atur cau un 4,21% respecte a l’abril, el que suposa que hi hagi 707 persones més treballant. A Tarragona baixa un 2,32%, seguida del 2,29% de Girona, mentre que Barcelona és la que menys baixa l’atur. Ho fa un 1,57%, si bé en nombres absoluts és la primera per la quantitat de població que té, segons ACN.

On també s’ha notat un increment destacable és en el nombre de contractes. A les comarques gironines se n’han fet 23.789. Això són 2.718 més que el mes d’abril, fet que suposa una crescuda del 12,9%. Si ens fixem en la contractació d’ara fa un any la dada també és positiva. En concret, se n’han firmat 666 més que el mateix mes de 2023, un 2,88% d’increment.

A més, de tots els contractes que s’han fet aquest maig, més de la meitat han estat indefinits (12.415) mentre que la resta (11.374) han estat contractes temporals.

Més de 3,8 milions d’afiliats

Catalunya va superar per primera vegada a la seva història la simbòlica cota dels 3,8 milions de treballadors en actiu. Ho va fer aquest mes passat, registrant un maig particularment bo, tant per l’efemèride que deixa, com per la intensitat amb el que ho fa. I és que les províncies catalanes van sumar 42.194 nous ocupats respecte a l’abril, i aquest és el millor registre en un cinquè mes de l’any des del 2015, deixant així constància del cicle expansiu que viu el mercat laboral.

Ni en els moments més àlgids de l’especulació cap al 2008, just abans que esclatés la bombolla financera i immobiliària i mentre la feina vivia, dopat, una falsa sensació de bonança, el mercat laboral català va mostrar millors registres. El maig del 2008 hi havia 3,4 milions de catalans afiliats a la Seguretat Social, gairebé dues dècades i dues crisis després, la xifra puja fins als 3,8 milions.

Un bon moment apuntalat a

A les comarques gironines s’han signat 23.789 contractes, 2.718 més que a l’abril

través de l’avenç de l’ocupació femenina, retallant la bretxa d’ocupació que històricament ha arrossegat el mercat laboral i l’arribada de migrants. «Fins ara les xifres podíem dir que eren molt bones i ara podem afirmar que són sense precedents», va dir el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, en roda de premsa.

L’atur, per la seva banda, ha registrat una lleugera caiguda al maig respecte a l’abril de 6.248 persones, fins a un total de 330.782 aturats catalans apuntats a les oficines del Sepe. És la xifra més baixa des del 2008, si bé, en aquest sentit, Vinaixa va destacar que «tenim marge de millora», ja que «hi ha un percentatge elevat de persones a l’atur que porten més d’un any sense feina», va afirmar.