L’OCDE constata que la rebaixa fiscal a les empreses s’ha frenat
El Periódico. Menys avantatges tributaris per als negocis. La tendència al descens de la fiscalitat sobre les empreses es va frenar a escala mundial entre els anys 2021 i 2024, després d’un període protagonitzat per les retallades. Malgrat això, el tipus efectiu al qual tributen continua baixant, segons l’OCDE, que agrupa els països més industrialitzats del món.
No obstant, el tipus mitjà efectiu, que mesura el que realment paguen les empreses després de descomptar incentius i exempcions fiscals, ha continuat baixant entre el 2017 i el 2023, últim any amb dades concretes. Aquesta taxa va passar d’una mitjana del 21,6% el 2017 al 20,9% el 2019, per quedar en el 20,2% el 2023.
Els països amb un tipus nominal més elevat el 2024 eren Colòmbia i Malta (35%), seguits del Brasil (34%), mentre que 11 jurisdiccions, en general paradisos fiscals, tenien una taxa del 0%. Espanya, on s’han implantat impostos específics a la banca i a les companyies energètiques, tenia un 25%, en la línia d’altres països del seu entorn, com Alemanya i Àustria (30%), Itàlia (28%), França i els Països Baixos (26%) i el Regne Unit (25%).
L’informe constata que hi continua havent en moltes empreses una erosió de les bases de recaptació, amb el trasllat de beneficis a altres jurisdiccions més favorables, a fi de pagar menys impostos, tot i que apunta que hi ha “alguns signes” de “reducció modesta en els últims anys”.