Llum i subministraments comprometen l'economia | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Llum i subministraments comprometen l’economia

  |   Novetats
El Punt. Són els factors que ara preocupen més els economistes, junt amb el dèficit fiscal.

Els constants augments del preu de l’electricitat, el dèficit fiscal català i els problemes en la cadena de subministrament que afecten les produccions són els tres principals problemes per a la recuperació que assenyalen els economistes catalans, segons l’enquesta de tardor que va fer pública ahir el Col·legi d’Economistes de Catalunya.

Xavier Segura, responsable de l’enquesta, va cridar l’atenció pel canvi en les cabòries dels experts, ja que en l’enquesta anterior, la de primavera, els tres factors més problemàtics eren els efectes de la covid-19, l’atur i la situació política. “És una reacció lògica –va explicar Segura–, perquè la pandèmia ha perdut gravetat i les polítiques laborals han afavorit millores en l’ocupació.” Segura va remarcar també que les respostes a l’enquesta que es van rebre després de l’acord d’investidura mostraven molta menys preocupació per la situació política. Pel que fa al dèficit fiscal, ocupa una segona posició en el rànquing d’entrebancs actuals per a l’economia, amb una proporció de professionals que s’hi mostren amoïnats molt semblant a la de l’enquesta anterior. Segura va subratllar que, junt amb l’atur, el dèficit fiscal és una de les qüestions recurrents en totes les enquestes, que té un caràcter estructural en l’economia catalana.
Tanmateix, l’estudi revela un cert increment de l’optimisme entre els economistes, ja que, si bé a la primavera un 42% consideraven que la situació econòmica havia millorat, ara aquest percentatge s’eleva a un 65%, especialment en la franja de professionals homes més grans de 40 anys. Segura, però, va recordar que “encara falta molt” per situar-nos en un nivell anterior a la pandèmia.

Altres aspectes comentats pels membres del Col·legi són una certa divisió d’opinions sobre la condició de conjuntural o estructural de la inflació (un 48% i un 47%, respectivament), i la preferència per la cessió de rodalies i regionals de Renfe a la Generalitat, amb un 71,6% d’economistes a favor d’aquest traspàs.

Sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat, la majoria dels enquestats hi estan a favor, tot i que la meitat creuen que en el projecte cal tenir en compte l’impacte ambiental.