Llum, gas i telefonia concentren les queixes dels consumidors gironins | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Llum, gas i telefonia concentren les queixes dels consumidors gironins

  |   Novetats

Diari de Girona. L’Agència Catalana del Consum ha atès 7.288 consultes a Girona. La Garrotxa (2.455), L’Alt Empordà (1.286) i La Selva (1.220), les comarques on més se’n registren. El 49% de les reclamacions es van resoldre gràcies a la mediació i l’arbitratge.

L’Agència Catalana del Consum va atendre a les comarques gironines 7.288 consultes l’any 2022 i va gestionar 3.612 reclamacions, de les quals el 49% es van resoldre per la via de la mediació o l’arbitratge. Les companyies energètiques i les de telefonia són les que reben més queixes. Naturgy Iberia, amb 256; Endesa Energia, amb 203; Vodafone, amb 148; el grup Telefónica, amb 134; i Orange, amb 132, són les empreses amb més reclamacions. Altres empreses a destacar són Energia XI, Vueling, Edistribución i Edreams, informa CoNsum.

La Garrotxa va ser la comarca amb més consultes per part dels consumidors (2.455), seguida de l’Alt Empordà (1.286) i La Selva (1.220), molt per sota es troba el Gironès amb només 476.

El sector de subministraments bàsics ha concentrat el 29’8% de les reclamacions, i destaquen de manera notable les incidències relacionades amb el subministrament elèctric. D’altra banda, pel que fa a la resta de sectors amb més incidències trobem els blocs de telecomunicacions i internet, que n’acumulen el 15,2% i d’altres serveis generals de consum com poden ser gimnasos, serveis mèdics o serveis de reparacions i reformes n’ocupen el 12’9%. Tanmateix, també cal mencionar les incidències relacionades amb la compra de productes com ara vehicles, mobles o electrodomèstics i el sector dels transports amb un 12,6% i un 8,3% corresponentment.

Així mateix, la Secció de Consum de l’Agència a Girona va realitzar un total de 856 actuacions inspectores i de control de mercat a la vegueria, que representen prop del 12% de les inspeccions dutes a terme en el conjunt de Catalunya. El 68% de les inspeccions a Girona es van iniciar arran de denúncies de la ciutadania o de comunicacions d’altres organismes públics.

Aquestes actuacions han derivat en 69 expedients resolts amb sanció, per import total de 226.830 euros. La inclusió de clàusules abusives en els contractes o l’exercici de pràctiques que comporten un desequilibri entre l’empresa i el consumidor són la infracció sancionada amb un import més alt; seguit de la negativa o la resistència per part de les empreses a subministrar dades a la inspecció de consum i, en tercer lloc, l’adulteració, frau o engany als consumidors.

Creixement de les reclamacions

Si ho comparem amb les dades i estadístiques d’anys anteriors podem comprovar que el nombre de consultes ateses ha pujat. L’any 2021 se’n van comptabilitzar 6.913, és més, se n’han registrat més casos que l’any de la pandèmia (7.276).

Pel que fa a les reclamacions, també hi ha hagut un augmentat respecte de l’any anterior en 122 casos, passant així de 3.490 a tenirne 3.612. Però no tot és negatiu, ja que també han augmentat els casos resolts a través de la mediació en gairebé un centenar de consumidors.

Si es compara el balanç amb el d’anys anteriors s’observa un increment de 355 consultes ateses , és més, s’han registrat més casos que l’any de la pandèmia (7.276).

La Garrotxa, L’Alt Empordà i La Selva han tornat a ser les comarques amb més reclamacions, però, les dues primeres esmentades han abaixat aquests casos en 131 i 98, corresponentment. Mentre que en La Selva hi ha hagut un increment de 177 consultes, la qual és la pujada més gran de les comarques gironines, seguida pel Baix Empordà amb 164.

A Girona va haver-hi 856 inspeccions que s’han saldat amb 69 expedients i un import total de 226.830 euros