Lloret vol que es declari bé cultural d’interès nacional el seu cementiri modernista
El Punt. Es tracta d’un dels cementiris d’art funerari més destacats del segle XIX a Catalunya. Va ser projectat per Joaquim Artau i es va fer entre el 1896 i el 1901.
L’Ajuntament de Lloret de Mar, a través de l’empresa Fortià Arquitectes, està treballant per incloure el seu cementiri modernista com a bé cultural d’interès nacional en la categoria de monuments històrics.
El regidor de Patrimoni Cultural, Xavier Flores, explica que “es tracta d’un dels cementiris d’art fúnebre més destacats del segle XIX a Catalunya i inclou obres de gran valor”, tot afegint-hi: “Com a bé cultural d’interès nacional garantim que tingui la màxima protecció i també serà un motiu per donar-li més projecció i visibilitat.”
Visites tècniques
Aquestes últimes setmanes l’empresa ha fet diferents visites a l’espai amb els tècnics de la Generalitat de Catalunya i ha començat a fer els aixecaments topogràfics i les volumetries del cementiri, a més de la classificació de cada un dels panteons i hipogeus. Segons considera l’arquitecte Josep Maria Fortià: “Podem dir que és el cementiri d’art funerari més important de Catalunya al darrere del cementiri de Montjuïc.”
El cementiri va ser projectat pel mestre d’obres Joaquim Artau (1876-1946) i es va construir entre el 1896 i el 1901. Actualment forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El cementiri va ser construït en un moment d’esplendor del modernisme que coincideix amb el retorn de molts indians a les seves viles d’origen. Aquests, acabalats i amb ganes de perpetuar la seva memòria, van encarregar els seus panteons i mausoleus als millors artistes de l’època. Entre les obres principals de l’espai hi ha peces de Puig i Cadafalch, Gallissà o Vicenç Artigas, entre d’altres. La catalogació de bé cultural d’interès nacional, o simplement bé d’interès nacional (abreviat BCIN), és una categoria de protecció legal dels béns més rellevants del patrimoni cultural català, tant mobles com immobles, atorgada per l’administració de la Generalitat, que l’ha d’inscriure al Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional. A Lloret de Mar ja són bé cultural d’interès nacional els jardins de Santa Clotilde, el castell de Sant Joan i la torre de defensa.
Ruta cultural
El 2014 el cementiri modernista va ser inclòs en la Ruta Cultural Europea de Cementiris Singulars. El cementiri, de fet, està inclòs dins del projecte Museu Obert de Lloret, que aglutina els equipaments culturals públics oberts al públic als visitants. El 2007 es va museïtzar amb la incorporació de 37 elements senyalitzats en català, castellà i anglès, que estan situats davant dels hipogeus i panteons dels arquitectes més significatius i que expliquen l’any en què es van fer i l’arquitecte o escultor que els va fer.