Lloret signa amb la Generalitat un acord per controlar els pisos turístics
Diari de Girona. És el primer municipi que consensua utilitzar l’eina tecnològica que ha permès al Govern eliminar gairebé 10.000 places d’allotjaments il·legals
Lloret de Mar és el primer municipi que ha signat un conveni amb la Generalitat de Catalunya per accedir a la seva eina de control dels habitatges d’ús turístic il·legals.
El Govern ha decidit posar a disposició de tots els ajuntaments l’eina tecnològica que li ha permès eliminar gairebé 10.000 places d’allotjament en pisos turístics il·legals durant l’últim any. Així ho va anunciar ahir el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, que va remarcar que això permetrà «més inspeccions, més inspectors i més informació» per intensificar la lluita contra els habitatges turístics que operen en portals en línia, però incompleixen la normativa vigent.
Ahir mateix, la directora general de Turisme, Cristina Lagué, es va reunir a l’Ajuntament de Lloret amb l’alcalde, Adrià Lamelas; el regidor de Turisme, Frederic
La plataforma permet identificar les ofertes de lloguer turístic que incompleixen la normativa
Guich; i la regidora de Promoció de la Ciutat, Cristina Aymerich, per tractar diferents temes «estratègics»per a la ciutat. Durant la seva visita es va acordar que l’Ajuntament de Lloret de Mar sigui el primer municipi a signar el conveni per accedir a aquesta plataforma.
L’eina de control dels habitatges d’ús turístic, fins ara exclusiva de la Generalitat, estarà disponible per a tots els ajuntaments interessats, que hi podran accedir mitjançant la signatura d’un protocol.
La plataforma permet identificar les ofertes de lloguer turístic que incompleixen la normativa, i el fet que més administracions hi puguin accedir reforçarà la lluita contra aquestes activitats il·legals, segons el conseller.
Concretament, la plataforma verifica anuncis publicats a les sis principals plataformes de lloguer turístic en línia. Cada mes, detecta entre 13.000 i 15.000 anuncis sense el número de registre de Turisme de Catalunya (NIRTC), fet que ja constitueix un indici d’irregularitat. En l’últim any, segons dades de Turisme, el servei d’inspecció ha retirat més de 1.700 anuncis i ha eliminat 9.500 places d’allotjament il·legal gràcies a aquesta eina, segons l’agència ACN.
«És una passa més per fer aflorar aquelles activitats econòmiques que no se sumen al model de ciutat que volem perquè no contribueixen al benestar dels nostres veïns i veïnes», va assegurar l’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas.
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, va afirmar que «hi ha requisits que s’han de complir, i, com a administració, hem de vetllar perquè es respectin». El conseller va fer les declaracions sobre els habitatges d’ús turístic en l’acte d’inauguració de la nova Oficina de Turisme de la Generalitat al Palau de Mar.
D’altra banda, durant la trobada a Lloret, també es va tractar, segons informa el consistori, l’elaboració del Pla estratègic de ciutat 2035, que té per objectiu un pla d’accions a curt, mitjà i llarg termini per millorar la cohesió social, les sinergies resident-turista i l’adaptació de la ciutat a les noves demandes turístiques.