Llet Nostra celebra 20 anys de vida en «plena guerra del sector» | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Llet Nostra celebra 20 anys de vida en «plena guerra del sector»

  |   Novetats

Diari de Girona. El vicepresdient de la companyia, Jordi Riembau, situa l’increment dels costos de producció en un 45% i un 50%. Malgrat la situació, la companyia va facturar l’any passat uns 30 milions d’euros.

Llet Nostra, que agrupa dues cooperatives amb un total de 120 granges i que lidera el mercat lleter català des del 2011, acaba de fer vint anys i ho fa «en plena guerra general del sector», segons reconeix el seu president, Jordi Riembau. Amb motiu de l’efemèride, Riembau intenta mirar el futur amb optimisme i creu que la situació «algun dia s’arreglarà», encara que insisteix que el panorama actual és «fatal» per diversos motius. Un d’ells és l’encariment dels costos de producció. «Els costos de producció s’han multiplicat de forma impressionant», detalla Riembau abans d’assenyalar la distribució i l’administració com a primers interessats que el preu de la llet com a producte bàsic no pugi.

El vicepresident situa l’increment entre un 45 i un 50 per cent i afegeix que «no s’ha traspassat a la venda», de manera que considera que la situació serà «insostenible» si no s’arregla, encara que confia que ho faci malgrat la dificultat de deixar de ser «víctimes d’uns quants anys en què s’ha minimitzat el preu de la llet». Per afrontar la situació, Riembau diu que «la cadena alimentària hauria de mirar costos i preu de venda», indica, abans d’aprofundir que, més enllà de la distribució, «l’administració tampoc es vol complicar la vida amb pujades de cost a l’alimentació».

Facturació milionària

La facturació de Llet Nostra va arribar l’any passat a uns 30 milions d’euros, prop del rècord de 30,2 milions del 2020, quan la companyia es va veure desbordada per la petició de llet durant el primer confinament. D’una mitjana habitual de 3,5 milions de litres venuts mensualment es va passar el març d’aquell any a 5,4 milions i, a l’abril, les xifres van continuar per sobre de la mitjana.

ADN de proximitat

La situació s’ha normalitzat i la companyia arriba a aquests vint anys gràcies, segons el seu vicepresident, que el missatge s’ha mantingut tot aquest temps. «Dèiem llavors i ara que produíem llet aquí i que podíem portar-la al consumidor directament i tenim el mateix discurs», manifesta Riembau. En tot aquest temps no han canviat aquesta filosofia de venda «ni s’ha buscat la llet d’una altra manera», explica abans d’apuntar com a única via d’obtenir-la a «ramaders mitjans i petits de Catalunya». «Fem llet de primera qualitat i és una producció d’aquí i això el consumidor ho valora», puntualitza, mentre recorda valors afegits com l’experiència «Aprop», unes visites que s’organitzen a una granja de Monells per donar a conèixer com tracten els animals i com es produeix, d’on ve un got de llet».

Aposta per la sostenibilitat

Una altra iniciativa és Llet Nostra Més, centrada en la sostenibilitat, encara que Riembau adverteix que Llet Nostra treballa amb les seves terres per donar menjar a les vaques i intenta contaminar el mínim possible, «però cal demostrar-ho». «Aquest projecte treballa la sostenibilitat mediambiental, energètica i ha afegit l’econòmica, un problema del primer sector», en referència a la situació en aquest cas dels socis de les dues cooperatives que integren l’empresa, Ramaders del Baix Empordà i Cadí. Amb la voluntat de convertir-se en una empresa sostenible, Llet Nostra Més ha introduït les primeres plaques solars, estudis d’emissió de metà «i s’estan obtenint molt bons resultats, però tot això és un inici» afirma el vicepresident.

L’empresa acapara el 35% de les granges de Catalunya segons l’Observatori Català de la Llet i el 15% de la llet produïda a la comunitat fins a comercialitzar 40 milions de litres anualment.