L'IPC repunta un 2,3% després de dos mesos de desacceleració | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’IPC repunta un 2,3% després de dos mesos de desacceleració

  |   Novetats

Diari de Girona. L’indicador del cost de la vida avança un 0,1% respecte el juny, quan la diferència en relació amb l’any anterior era de l’1,9%.

Després de dos mesos d’alentiment i optimisme, la inflació torna a empitjorar. Segons la dada publicada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’IPC avança un 0,1% respecte el juny i escala un 2,3% en comparació amb l’any anterior. És a dir, que la vida ha sigut aquest mes un 2,3% més cara que el juliol del 2022. I ho ha sigut, ampliant una diferència que al juny era de l’1,9%, quatre dècimes menys; senyal que la tendència a la moderació que mostrava aquest indicador des de feia mesos encara no és definitiva i que el problema continua sense resoldre’s.

30 mesos d’increment

Perquè aquest encariment dels béns i serveis de consum es dona en comparació a un juliol del 2022 en què els preus van pujar de mitjana un 10,8%. Dit d’una altra manera, aquest mes s’ha ampliat encara més la diferència amb el que costava a un consumidor l’alimentació, la roba, el transport i l’habitatge, entre altres, abans que les conseqüències del tancament pandèmic, l’encariment de l’energia i la guerra a Ucraïna alteressin el mercat. De fet, fa 30 mesos consecutius que aquest indicador creix.

Al juliol, a més a més, també empitjora la dada d’inflació subjacent, aquella que no té en compte l’encariment dels aliments no elaborats ni dels productes energètics. Aquesta taxa augmenta tres dècimes en un mes i se situa en el 6,2%.

No obstant, la lectura del Govern espanyol és positiva. «La dada avançada de l’IPC del juliol apunta a una progressiva estabilització dels preus, amb la inflació al voltant del 2% i la subjacent al voltant del 6%», apunta la vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, en un missatge que connecta el creixement interanual de l’economia espanyola en el segon trimestre (de l’1,8%) i l’última anàlisi del mercat laboral (una taxa d’atur que cau fins a l’11,6%) per assegurar «que l’economia espanyola ha mantingut un sòlid creixement en el primer semestre de l’any» i que la seva política econòmica funciona.

Segons aquest ministeri, que la inflació s’hagi mantingut per segon mes consecutiu a prop del 2% «afavoreix la competitivitat de les empreses espanyoles i el guany de poder adquisitiu dels salaris». Alhora, Economia va destacar ahir que, gràcies a les mesures adoptades pel Govern espanyol per contenir els preus, la inflació s’ha reduït en 8,5 punts des dels màxims a què va arribar el juliol del 2022.

Raons de l’escalada

Aquesta evolució del 2,3%, va detallar l’INE en un comunicat, «és deguda, principalment, a la pujada de preus dels carburants, que van baixar el juliol del 2022; al fet que el descens del vestit i calçat ha sigut inferior que el de l’any anterior i que els paquets turístics han pujat». «Destaca també, tot i que en sentit contrari, el descens de l’electricitat i del gas, davant la pujada el juliol del 2022».

Al juny el que més es va encarir respecte l’any passat van ser els aliments (+10,3%), l’alcohol i el tabac (+8,1%), i l’oci i la cultura (+6,9%). Es van abaratir els subministraments per a la llar i el combustible (-12,7%) i transport (-7,8%); unes àrees, d’altra banda, que més havien disparat el seu preu al pic més alt d’inflació. Enmig, també van veure pujar els seus preus considerablement el sector de la restauració i l’hostaleria, el de la venda de mobles i articles per a la llar, i el de les comunicacions.

Al juny el que més es va encarir respecte l’any passat van ser els aliments (+10,3%), l’alcohol (+8,1%) i l’oci i la cultura (+6,9%)