L’IPC del juny puja al 9,7%, un punt i mig més que al maig
El Punt. Els preus continuen a l’alça pels combustibles, els aliments i l’energia. És la pitjor dada de la sèrie històrica des del 2002.
Les pitjors previsions s’estan complint. L’IPC del mes de juny va repuntar un punt i mig respecte al maig a Catalunya, segons les dades facilitades per l’Instituto Nacional de Estadística (INE) i es va situar en el màxim de la sèrie històrica des del 2002. La resposta cal buscar-la en l’increment sostingut de preus en el transport (+19,3%), l’habitatge, l’aigua, l’electricitat i els combustibles (+17,8%) i els aliments i les begudes no alcohòliques (+11%). A Catalunya, els preus de l’energia van experimentar un augment de la seva taxa anual del 40,4%. Destaca també la pujada dels carburants, del 39,9%. Per grups, també van pujar els preus dels restaurants i hotels, que van passar del 5,5% al maig al 6,8% al juny; el vestit i el calçat, del 3,5% al 4,9%; les begudes alcohòliques i el tabac, del 3,3% al 3,7%, i l’oci i la cultura, del 2,4% al 3,2%. L’únic grup en què van baixar els preus respecte de fa un any són les comunicacions (-0,3%). Si es té en compte la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va augmentar de sis dècimes a l’Estat, fins al 5,5%.
Paral·lelament, el Col·legi d’Economistes de Catalunya va alertar ahir que la pròxima dada de l’IPC pot comportar un “ensurt molt important”. Segons Jordi Goula, membre del grup de conjuntura, la inflació travessava l’estiu passat una etapa de contracció que contrastarà amb la tendència alcista actual. “Fixem-nos en la inflació subjacent. A mesura que va creixent i la diferència amb l’IPC és menor vol dir que més escapada està la inflació, més productes toca”, va destacar abans de vaticinar un IPC que podria arribar a l’11% al juliol. L’entitat, tanmateix, nega que es pugui parlar “d’economia de guerra” i opina que Espanya i Catalunya estan menys exposades que altres zones a possibles mesures de racionament energètic. L’economista Albert Carreras va exposar des de Barcelona que “les economies europees que poden fer algun pas en aquesta direcció, introduint racionaments, són Alemanya i França”. “No estem en aquesta situació”, hi va afegir. A tot l’Estat, la inflació el mes de juny es va situar en el 10,2% i va marcar registres rècord des de l’abril de l’any 1995.