L'IPC cau un punt i mig i se situa en el 9% al setembre, allunyant-se dels rècords històrics de l'estiu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’IPC cau un punt i mig i se situa en el 9% al setembre, allunyant-se dels rècords històrics de l’estiu

  |   Novetats

Diari de Girona. La baixada s’explica pel descens del preu de l’energia i els carburants, segons l’indicador avançat.

L’IPC a l’Estat ha caigut un punt i mig al setembre, fins al 9%, segons l’indicador avançat difós aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística. D’aquesta manera, la taxa s’allunya dels rècords històrics de l’estiu, quan es va situar per sobre dels dos dígits –tant al juny, com al juliol i l’agost va superar el llindar del 10%-. La caiguda s’explica principalment pel descens del preu de l’energia, que ha baixat en comparació amb l’any passat. En menor grau, també hi ha influenciat el preu dels carburants i del transport. Pel que fa a la variació mensual, els preus de consum han registrat al setembre un descens del 0,6% en comparació amb l’agost.

Així mateix, l’IPC subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, ha disminuït dues dècimes respecte del mes passat, quan va assolir registres rècord, fins al 6,2%. D’aquesta manera, la taxa ha baixat després d’un any i mig consecutiu a l’alça.

Quant a l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA), al setembre s’ha produït una variació anual del 9,3%. Per la seva banda, en relació amb la variació mensual, l’IPCA s’han mantingut igual que a l’agost.

 La variació anual definitiva de l’IPC corresponent al mes de setembre es coneixerà a mitjans d’octubre. És aleshores quan l’INE proporcionarà dades també per comunitats autònomes. Si es confirma la dada, suposarà una tendència a la baixa dels preus des del juliol, quan van assolir registres rècord -10,8% a l’Estat i 10,3% a Catalunya-, i se situarà com la cinquena variació anual més alta de la sèrie històrica. A l’agost l’IPC es va moderar fins al 10,5% a l’Estat i el 10,2% a Catalunya.