L’Hostaleria reivindica el seu paper a la Nit del Turisme Empordanès celebrada a Llançà
Diari de Girona. El president, Miquel Gotanegra, ha reclamat l’adaptació dels serveis a l’allargament de la temporada i que es concretin les solucions per paliar la sequera. L’Associació ha premiat la Fundació Gala-Salvador Dalí, l’Hotel Duran, l’hostaler Joan Solà, la cuinera Anna Fabrega i l’Associació Camí de Mar
La Casa de Cultura de Llançà ha acollit aquest dilluns al vespre la setena Nit del Turisme Empordanès que organitza anualment l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà (AHAE). L’acte, que reconeix trajectòries professionals destacades del sector a l’Alt Empordà i entitats rellevants de la comarca, ha reunit prop de 200 persones entre representants del món polític, empresarial i social.
Enguany, els guardonats han estat la Fundació Gala-Salvador Dalí, pels 50 anys del Museu Dalí de Figueres, que ha rebut el premi Tramuntana d’Honor que es concedeix a persones o institucions rellevants a la comarca. El premi Empordà, que és de nova creació i es concedeix a establiments de llarg recorregut de la comarca, s’ha lliurat a l’Hotel Duran de Figueres. L’empresari Joan Solà, propietari del restaurant hotel La Quadra de Maçanet de Cabrenys, s’ha endut el premi Lluís Fernández, per tota una vida dedicada a l’hostaleria amb èxit, treball i constància. La cuinera Anna Fabrega, del restaurant l’Encesa del Port de la Selva, que es va formar a l’escola d’hostaleria de Figueres i ha tingut un recorregut professional ascendent, ha rebut el premi Xavier Sagristà per ser un referent en la gastronomia empordanesa. I l’Associació Camí de Mar, que ha impulsat un projecte innovador per tal d’unir els camins de ronda de la Costa Brava i la Costa Vernella, ha estat guardonada amb el premi Tramuntana.
A tots els guardonats se’ls ha lliurat una peça del mestre artesà Francesc Cabrillana que segueix el disseny de la col·lecció exclusiva del ceramista Joaquim Saló de Cadaqués.
A més, durant l’acte s’ha fet un emotiu reconeixement al bar Boia de Cadaqués que, després de 79 anys, ha hagut de tancar en compliment d’una nova normativa de la llei de Costes. Ahir al vespre a la Casa de Cultura de Llançà es va poder veure un vídeo, elaborat per l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà, on prop d’una vintena de persones que hi ha passat pel Boia en els darrers anys reflexionen entorn a la trajectòria del local i a la seva funció social. Entre les persones que hi han donat el seu testimoni hi ha el metge Bonaventura Clotet, el periodistes Joan Vehils i Helena Garcia Melero, els cuiners Ferran Adrià, Paco Pérez, Jaume Subirós i Mateu Casañas, i l’alcaldessa de Cadaqués Pia Serinyana, entre d’altres.
La setena Nit del Turisme Empordanès ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter; el president de l’AHAE, Miquel Gotanegra; el delegat de la Generalitat a Girona, Xavier Guitart; la directora general de Turisme, Cristina Lagé; el diputat de la Diputació de Girona, vicepresident primer del Patronat de Turisme, i alcalde de Figueres Jordi Masquef i el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Agustí Badosa, entre altres representants institucionals.
Durant el seu parlament Miquel Gotanegra ha destacat la potència de la gastronomia de la comarca i la gran qualitat dels seus allotjaments turístics. El president de l’AHAE ha reclamat als representants de les administracions presents a l’acte que adaptin els serveis públics a l’allargament de la temporada turística. “La desestacionalització és clau per poder tenir unes plantilles molt més estables i una destinació turística d’excel·lència”, ha dit. Pel que fa a la problemàtica de la sequera, Gotanegra ha demanat que es concretin les propostes anunciades per paliar el problema. En aquest sentit, ha instat a explorar solucions com la regeneració de l’aigua i a posar fi a les pèrdues d’aigua de la xarxa. En el capítol d’infraestructures, Gotanegra ha reclamat millores en la connexió per carretera amb l’estació internacional de l’AVE de Figueres-Vilafant.
Per la seva banda, la directora general de turisme ha apostat per la unió del sector públic i privat per afrontar els reptes en l’àmbit turístic; mentre que el delegat de la Generalitat a Girona, l’alcaldessa de Llançà i el diputat i vicepresident del Patronat de Turisme van lloar la tasca de l’Associació en la projecció de la comarca.
L’acte, que ha estat conduït pel periodista Santi Coll, ha comptat amb l’actuació musical de la cantautora catalana Naiara López i el guitarrista Albert Serrano i un aperitiu còctel a càrrec del col·lectiu La Cuina del Vent.
Empreses i entitats referents a l’Alt Empordà
La Fundació Gala-Salvador Dalí, fundada l’any 1983 pel mateix pintor, acaba de celebrar els 50 anys del Teatre-Museu Dalí amb un acte central, a finals de setembre, de caire popular i amb activitats obertes a tot el públic. L’entitat, que recentment ha rebut la Medalla d’Or de la Ciutat de Figueres, té entre els seus projectes de futur ampliar les instal·lacions, amb la compra de la casa Giralt Ventolà, i també fer arribar als joves tot llegat de Dalí amb propostes digitals innovadores. Els museus Dalí estan recuperant les xifres de visitants d’abans de la pandèmia. L’objectiu de la Fundació és millorar la qualitat de la visita i seguir desenvolupant projectes culturals per a tots els públics. El premi ha estat recollit pel seu director general, Fèlix Roca.
L’Hotel Duran de Figueres, actualment dirigit per la quarta generació amb en Ramon i la Lluïsa Duran, inicia el seu recorregut a la segona meitat del segle XIX . El Duran és més que un restaurant i un hotel, és una institució d’arrels molt profundes dins la història contemporània de la ciutat. Un establiment acollidor que ha anat evolucionant però sense perdre la seva essència i que acull un racó molt especial i estimat, espai de referència gastronòmica del país, el Celler de Ca la Teta, que va ser el preferit de Salvador Dalí. Recentment la família Duran ha presentat el llibre “La vida a Can Duran” que és un recull impressionant de les nombroses firmes que han anat deixant els clients, molts d’ells il·lustres, un testimoni de la rellevància dels personatges que han fet estada en aquest “llegendari” hotel.
L’empresari Joan Solà, propietari del restaurant hotel La Quadra, de Maçanet de Cabrenys, ha sabut conduir a l’excel·lència la casa de menjars que la seva àvia i la seva mare (que anaven a les cases de pagès a cuinar) van obrir cap al 1970 en un antiga quadra i convertir-la, a base de treball i exigència amb la feina, en el que avui en dia és un restaurant hotel de referència. En Joan va començar de molt jovenet en el món de l’hostaleria i amb l’ajuda de la seva família (la seva dona Joana, la seva germana Esmeralda i el seu fill Sergi, que és sommelier) van anar professionalitzant i fent evolucionar un negoci que, sense perdre les arrels, treballa per estar contínuament al dia. En Joan ara ha fet un pas al costat, s’ha prejubilat, però continua ajudant en el negoci familiar. Ha recollit el premi al costat de la seva esposa Joana i de la seva germana Esmeralda.
La cuinera Anna Fabrega, del restaurant L’Encesa del Port de la Selva, tenia set anys quan el seu pare, que era pagès, se l’enduia als restaurants de Llançà a repartir fruita i verdura. Allò li va fer despertar el cuc de l’hostaleria. Als 16 anys entra a l’escola d’hostaleria de Figueres on va conèixer un dels seus grans referents, en Salvador Callís. Allà també va aprendre d’en Carles Juanola, i d’en Lluís Fernández, entre d’altres. La seva primera feina va ser amb un altre dels grans de la cuina, en Paco Pérez, de qui va aprendre l’organització de l’ofici. A partir d’aquí la seva carrera la va portar al Grup Peralada, al Terraza, al Grimar ….fins arribar a pilotar la cuina del restaurant l’Encesa del Port de la Selva. La cuina mediterrània basada en el producte fresc és la seva aposta i el seu consell als joves que comencen: no deixar mai de formar-se.
L’Associació Camí de Mar, que durant l’acte va fer una ponència a càrrec d’Eduard Bonmatí i Josep Lluís Martínez, destaca per impulsar un projecte innovador que vol unir els camins de ronda de la Costa Brava i la Costa Vermella amb l’objectiu de potenciar un turisme desestacionaliltzat i sostenible. La proposta, que ja té el suport de pràcticament tots els alcaldes de la Costa Brava i de la Costa Vermella, els Consells Comarcals, la Diputació de Girona, la Comunitat de Municipis de la Costa Vermella, la Generalitat de Catalunya i Parlament de la Mar d’Occitània, les Cambres de Comerç de Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós, busca aconseguir un camí transfronterer continu i transitable de 250 quilòmetres des d’Argelers de la Marenda, a la Catalunya Nord, fins a Malgrat de Mar, al Maresme.