El sector turístic afronta amb optimisme el pont de la Puríssima gràcies a les nevades dels últims dies | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

El sector turístic afronta amb optimisme el pont de la Puríssima gràcies a les nevades dels últims dies

  |   Novetats

Diari de Girona. L’obertura de les estacions d’esquí alpí del Pirineu de Girona i Lleida fan preveure una bona ocupació.

El sector turístic afronta amb optimisme el pont de la Puríssima gràcies a les nevades dels últims dies. La confirmació d’obertura de les estacions d’esquí a última hora fan preveure una bona ocupació, que podria fregar el ple en algunes comarques -a la Cerdanya els hotels ja estan per sobre del 90%-. Els allotjaments de turisme rural també tenen bones perspectives, sobretot a la Catalunya Central, on durant els pròxims dies hi ha dos grans atractius: la Fira de l’Avet d’Espinelves i el Mercat Medieval de Vic. En canvi, l’afluència de turistes serà més baixa a les comarques de Tarragona i Barcelona, que admeten que és temporada baixa i ara els turistes prefereixen destinacions de neu o internacionals per fer una escapada més llarga.

Al seu torn, les agències de viatges han constatat un ‘boom’ de la demanda pel pont del desembre i confien que la neu encara generi reserves d’última hora. Tot plegat en un context d’augment de preus, amb els vols i els hotels un 25% més cars que fa un any, segons la patronal Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE).

Ocupacions del 90% al Pirineu gironí

La demarcació de Girona concentrarà el major gruix de reserves turístiques en la zona de muntanya i l’interior. La Cerdanya serà la comarca amb unes previsions més elevades, ja que els hotels estan sobre el 90%. El sector remarca que les previsions de bon temps pel pont de la Puríssima ajuden a registrar bones xifres i no descarten tancar els festius amb dades més elevades que les previstes. De fet, les reserves d’última hora sempre acaben marcant el funcionament del pont.

La Federació d’Hostaleria de les comarques gironines remarca que aquest serà un “bon inici” de la temporada d’hivern, coincidint amb l’obertura de les estacions d’esquí. “La gent té ganes de veure i tocar la neu”, afegeix el president de l’entitat, Antoni Escudero. Aquest dimarts obrirà la Molina (Cerdanya) i la Masella (Cerdanya). L’estació de Vall de Núria (Ripollès) ja ho va fer el dissabte 2 de desembre, tot i que fins ara només funcionaven els remuntadors. A partir d’aquest dimarts ja hi haurà el domini esquiable a punt. A partir del dimecres s’hi afegeix Vallter 2000 (Ripollès). Les estacions arrencaran amb alguns remuntadors i pistes en funcionament, tot i que la previsió és anar ampliant domini esquiable en funció de la neu que hi hagi disponible.

Pel que fa a la zona de costa, la zona nord i centre les reserves ronden el 45%, tot i que al sud de la Costa Brava les ocupacions s’enfilen al 80%. Les estades seran “curtes” d’entre dos i tres dies i el perfil de visitant serà majoritàriament català, espanyol i en menor mesura francès.

L’esquí fa preveure més d’un 80% d’ocupació al Pirineu de Lleida

La confirmació a darrera hora de l’obertura de totes les estacions d’esquí alpí del Pirineu de la demarcació de Lleida fa preveure una ocupació hotelera superior al 80% durant els dies del pont de la Puríssima. Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida celebren que les precipitacions i el fred han permès garantir l’obertura dels complexos d’esquí que majoritàriament estrenen la temporada 2023-2024 a excepció de Baqueira Beret que va avançar l’obertura el 25 de novembre perquè ja tenia bones condicions. Per contra, les estacions d’esquí de fons encara no poden oferir circuïts per a la seva pràctica ja que els falta neu. Això no obstant, durant els dies del pont obriran per a usos turístics.

El turisme rural de la Catalunya Central preveu una bona ocupació

Les comarques de muntanya de la Catalunya Central encaren el pont de desembre amb unes previsions d’ocupació que destaquen com a “molt bones”, semblants a l’any passat. És el cas del Berguedà, on les cases rurals preveuen una ocupació mitjana del 85%, sobretot durant les nits de divendres i dissabte. Com ja és habitual en aquestes dates, Osona també es converteix en un destí turístic amb dos grans atractius: la Fira de l’Avet d’Espinelves i el Mercat Medieval de Vic. La primera espera rebre uns 90.000 visitants, mentre que el segon espera atraure 275.000 persones, unes xifres que, com a conseqüència, acaben revertint en uns bons nivells d’ocupació a hotels i cases rurals de la zona.

Tarragona confia en el turisme de proximitat

El sector turístic del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es mostra optimista pel que fa a l’ocupació del pont de desembre, amb l’esperança d’assolir el 80% de les places ocupades en el 20% del parc hoteler que resta obert. Segons la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme (FEHT), la coincidència d’un pont llarg ha propiciat que molts turistes de proximitat escullin la demarcació per fer aquesta escapada.

Una visió no compartida per l’associació Aturebre, que consideren que en aquest context, els visitants han preferit destinacions de neu o internacionals per fer una escapada més llarga. En aquest cas concret, els allotjaments rurals de les Terres de l’Ebre auguren omplir el 40% de les places. Per la seva part, des de l’associació d’empreses d’ecoturisme del delta de l’Ebre eleven aquest percentatge entre el 50% i el 70% d’ocupació, a l’espera de les reserves d’última hora.

Poca afluència als càmpings barcelonins

En canvi, els càmpings de la demarcació de Barcelona auguren una baixa ocupació per aquest pont, en què el client tendeix a decantar-se per altres opcions en poder gaudir d’entre cinc dies i fins i tot una setmana de vacances. “Hi ha més tendència a fer viatges llargs i no escapades de proximitat”, explica el president de l’Associació de Càmpings de Barcelona i propietari de Vilanova Park, Abert Casas. En el seu cas, preveu una ocupació del 25% al 30% entre bungalous i parcel·les, una tendència similar a la que pronostiquen per als càmpings de la demarcació. Del total de 47 associats, al desembre n’hi ha oberts la meitat.

Tot i la baixa previsió, els establiments solen tancar reserves just a tocar del pont, donat que el perfil del turista és de proximitat. Passats aquests dies, sí que preveuen un increment de la demanda durant les festes de Nadal. “Venen a passar aquells dies molts clients de França i Regne Unit”, detalla Casas.

Contrastos a la costa barcelonina

En el cas de la costa barcelonina, les reserves tenen un comportament diferent segons la comarca. Al Maresme, només hi ha oberta un 5% de l’oferta hotelera i la majoria d’establiments estan dedicant la seva activitat a allotjar refugiats o bé algun grup de l’IMSERSO.

Per contra, al Baix Llobregat, els hotels de Castelldefels i l’entorn preveuen un bon pont de la Puríssima. El gremi que articula el sector apunta que inicialment no confiaven en tenir demanda durant aquestes dates “però al final pinta molt bé i es fregarà el 70% d’ocupació”. Del conjunt d’hotels, hi ha actius el 75% dels establiments.

Més al sud, al Garraf, Sitges les previsions són “bones” per l’època de l’any. El Gremi d’Hostaleria de Sitges indica que amb “pràcticament” tots els hotels oberts, fins al moment l’ocupació es troba a la meitat, però confia que s’enfilarà fins a superar el 60%. El president del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Oskar Stöber, detalla que la ciutat té una “clientela fidelitzada” i en aquestes dates el perfil de visitant és més de proximitat que no pas internacional, encara que hi ha alguns turistes del sud de França.

Baixa ocupació als hotels de Barcelona, mentre les agències de viatges constaten un ‘boom’

A la capital catalana, els hotels no preveuen una molt bona ocupació. De fet, el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, admet que el pont de la Puríssima “acostuma a ser l’inici de la temporada d’hivern”, que són els mesos amb menys afluència de turistes. “No tenim moltes expectatives posades en aquest pont, no els hi tenim mai”, assegura. Els hotelers barcelonins recorden que en el seu cas el 85% dels turistes que reben són internacionals i fora de l’Estat no hi ha festius a principis de desembre.

Al seu torn, les agències de viatges constaten un ‘boom’ de demanda per aquest pont, segons la patronal ACAVE. Una enquesta de l’associació indica que més de la meitat de les agències preveuen augmentar entre un 5 i un 15% les reserves de fa un any i amb les Canàries (és un destí habitual en aquesta època pel clima) i les grans capitals europees que tenen els tradicionals mercats de Nadal, com Viena, Berlín, París, Brussel·les, Budapest, Estrasburg i Colmar com a principals destinacions.