L'estratègia de diversificació de mercats para el cop que ha suposat la pandèmia i l'absència de turistes de països de l'est a Lloret de Mar | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’estratègia de diversificació de mercats para el cop que ha suposat la pandèmia i l’absència de turistes de països de l’est a Lloret de Mar

  |   Novetats

Lloret de Mar. És una de les conclusions de l’estudi presentat d’anàlisi turístic 2022 i perspectives 2023 que ha presentat Lloret Turisme i Mabrian Technologies. Lloret de Mar va tancar el 2022 amb un total de 1.092.326 viatgers i 4.550.967 pernoctacions.

Més d’una trentena de professionals del sector turístic de Lloret de Mar han participat a la presentació que ha organitzat Lloret Turisme juntament amb Mabrian Technologies per presentar les dades d’anàlisi turístic de l’any 2022 i les perspectives turístiques per la pretemporada del 2023, extretes de l’eina d’intel·ligència turística i big data de la destinació.

Aquesta plataforma es nodreix de diferents fonts com són: capacitat aèria (Cirium), presència detectada a través de les antenes mòbils (Orange), despesa amb targeta a la destinació (Mastercard), opinions i preus en OTAs (Tripadvisor, Expedia i Booking), comentaris en xarxes socials (Twitter i Instagram) i cerques en el metacercador de Google. Com a font també s’han utilitzat les dades de turistes i pernoctacions proporcionades mensualment per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). A més, enguany s’ha incorporat a la plataforma un mòdul de Sostenibilitat Turística de la destinació.

Lloret de Mar va tancar el 2022 amb un total de 1.092.326 viatgers; dels quals 710.158 han estat internacionals (-26% respecte el 2019) i 382.168 nacionals (+13% respecte el 2019), i amb 4.550.967 pernoctacions, de les quals 3.468.813 són internacionals (-27% respecte el 2019) i 1.082.154 nacionals (+3% respecte el 2019). Elizabeth Keegan explica que hi ha tres qüestions a destacar aquest 2022 “per una banda, a nivell de turisme internacional, hem recuperat les xifres del 2019 durant els mesos d’estiu, però no encara les de pretemporada; l’aposta pels mercats de Països Baixos i Bèlgica ha permès compensar la pèrdua de visitants dels Països de l’Est; i el turisme català es manté fidel a Lloret després de pandèmia”.

PRINCIPALS CONCLUSIONS

Demanda: La recuperació de la demanda internacional a nivells prepandèmia encara no és una realitat

  • La demanda domèstica es troba per sobre del 2019 en viatgers i pernoctacions, però hi ha mesos de pretemporada (març i abril) on no s’ha arribat als nombres prepandèmia degut encara a les restriccions del 1r semestre de 2022.
  • A nivell de demanda internacional, mentre que als mesos de juliol i agost s’han assolit pràcticament les xifres del 2019, els mesos de pre i post temporada han estat per sota. Els resultats als mesos de maig i juny, que ja són importants, haurien de millorar de cara al 2023.
  • El segment d’edat familiar i de parella / amics es consoliden com els més rellevants.

Mercats: L’estratègia de diversificació de mercats ha parat el cop que ha suposat la pandèmia i l’absència de turistes de Països de l’Est

  • L’aposta per holandesos i belgues ha funcionat a l’estiu, ara falta més presència, especialment durant la pretemporada.
  • Els mercat francès és estratègic per millorar resultats, i essent un viatger essencialment independent, és clau oferir una experiència que els mantingui fidels.
  • Els italians es recuperen, i les seves cerques han crescut significativament, sembla pels interessos que hi ha un segment que cerca principalment oci nocturn.
  • Els britànics i alemanys han estat bastant per sota de les xifres del 2019. Lloret depèn de la capacitat programada als aeroports de GRO i BCN: mentre que al primer la previsió continua per sota del 2019, a Barcelona la capacitat per a aquests mercats emissors creix.

Rendiment de la destinació: Lloret destaca en mencions positives respecte del seu producte turístic, per davant del competidors analitzats

  • Tot i la bona valoració del producte turístic, els preus de l’allotjament de Lloret són els més baixos, aspecte que no ha comportat que la destinació obtingui una millor ocupació que la dels seus competidors, però que si que impacta en el seu RevPar.
  • La satisfacció amb els hotels de Lloret està fortament penalitzada tant per un conjunt d’establiments no reformats que concentren bona part de les mencions negatives, com per un client francès molt crític.
  • El component gastronòmic ha esdevingut un complement clau de l’oferta de Lloret i pot ésser un diferenciador al llarg de l’any.
  • El producte cultural també pot exercir el mateix efecte, aprofitant aquest 2023 on Lloret de Mar es la Capital de la Cultura Catalana.

Sostenibilitat turística: Lloret mostra una progressió positiva en els principals índexs de sostenibilitat turística

  • La diversificació motivacional i d’orígens està ben orientada.
  • L’absència dels turistes de Països de l’Est, amb una despesa significativa, ha penalitzat els indicadors relatius als ingressos turístics.
  • S’aprecia una creixent percepció positiva de la sostenibilitat de la destinació.

Principals xifres turístiques any 2022

Evolució de l’interès en viatjar a Lloret de Mar

  • El pic de les cerques del mercat de proximitat es va produir a la primavera – estiu del 2021, quan la demanda encara es trobava captiva. A nivell de comunitats d’origen, destaca Catalunya (Barcelona).
  • En el cas dels francesos el pic de cerques es va produir a finals de juliol – principis d’agost del 2022. Destaquen tres regions: Llenguadoc – Rosselló, Midi – Pyrenées i Provença i voltants.
  • Bèlgica i Països Baixos efectuen un nombre de cerques molt superior als altres mercats, el qual és un indicatiu del seu interès, i també del caràcter menys touroperat d’aquests mercats emissors.
  • Itàlia mostra una explosió de cerques a l’estiu 2022, situant-se en tercer lloc en quant a volum de cerques.
  • Les cerques estan molt concentrades per regions a Bèlgica i Alemanya i, per contra, molt més diversificada a Països Baixos, Itàlia i Regne Unit.

Anàlisi de la demanda a Lloret de Mar

  • El mercat domèstic continua fidel a la destinació, i la seva despesa ha augmentat degut en part a l’augment en nombre de visitants, però sobretot a un ús més accentuat de les targetes. El mercat internacional encara no s’ha recuperat, tot i que un perfil menys touroperat i l’ús més freqüent de la targeta el situen per sobre de la despesa del 2019.
  • El creixement del mercat domèstic es situa per sobre del 2019 del mes de maig en endavant, essent especialment remarcable al mes de juny, mentre que l’internacional s’aproxima més a les xifres prepandèmia els mesos de juliol i agost.
  • El rànquing de mercats per pernoctacions i despesa està molt alineat, i les diferències en els pesos resulten dels hàbits dels visitants de cada origen (ús de la targeta i la touroperació), essent els Països Baixos i Bèlgica els que destaquen per un import mig més elevat.
  • El gruix dels que mencionen Lloret a les xarxes socials pertanyen a la franja d’edat dels 35-44, segment habitualment familiar¡, seguida de la franja de 25 a 34 anys, que habitualment viatgen amb amics o parella.
  • La tornada a una certa normalitat aquest 2022 ha fet augmentar considerablement les mencions relatives a platges, de manera que juntament amb el conjunt “Natura + Actiu + Esportiu” esdevenen la combinació de motivacions principals per a visitar la destinació.
  • La gastronomia es consolida com un aspecte que aporta valor a la destinació, així com la oferta cultural. El pes de les mencions turístiques que contenen paraules clau relatives a l’experiència de menjar ha guanyat progressivament pes respecte de les que fan referencia a la beguda. Els conceptes “Food”, “Restaurant” i “Gastronomia” són els més importants i els que han anat guanyant rellevància.
  • Jardins de Santa Clotilde, juntament amb el Camí de Ronda, són els dos atractius més mencionats en el Top 5 d’atractius de Lloret de Mar per nombre de mencions el 2022. Ja sense restriccions, el Water World torna a situar-se en el Top 10. Platja Fenals i Cala Sa Boadella passen davant de la coneguda Platja de Lloret.

Rendiment de la destinació

  • En línia amb el que ha succeït a d’altres destinacions, els preus han augmentat considerablement, especialment els dels hotels de 4 estrelles.
  • L’ADR de totes les destinacions cau al mes de maig, i creix en els mesos posteriors, tot i que a Lloret en magnituds més elevades.
  • Lloret continua la seva tendència positiva i es situa per sobre dels 87 punts en termes de satisfacció, en línia amb la resta de destinacions com Salou, Calvià o Benidorm.
  • A l’Índex Global de Satisfacció participa positivament l’experiència amb el producte, que es troba per sobre dels 70 punts, mentre que la percepció de seguretat continua millorant.
  • Lloret obté el percentatge de mencions positives més elevat a gairebé tots els productes, essent especialment remarcable el component gastronòmic i familiar, molt per sobre de destinacions com Salou, una destinació clarament orientada a aquest segment de públic.

Previsions pretemporada 2023

  • La capacitat programada per Barcelona es troba molt a prop de la del 2019, entre menys 8-9% tots els mesos. Aquestes dades són molt similars a les d’altres grans destinacions urbanes, com ara París o Londres.
  • Hi ha un 15,6% menys de seients des de UK, amb Easyjet com a protagonista d’aquesta caiguda. Alemanya es troba -6% per sota del 2019, amb caigudes en les programacions de Lufthansa, Eurowings i Ryaniar, que no poden ser del tot compensades per Vueling. Per Itàlia la capacitat es situa ja a nivells del 2019.
  • La capacitat programada per Girona es troba bastant per darrera del 2019 (-22%) durant la pretemporada, i es situa gairebé en xifres del 2019 pels mesos de juliol i agost.
  • Els preus de cara als mesos d’abril i maig sembla que podrien estar per sobre dels del 2022 a totes les categories d’hotel.
  • França és sense cap mena de dubte el mercat internacional principal en els primers mesos de la temporada. En segon lloc hi trobem altres mercats depenent del mes: els britànics més al març i maig, els belgues més a l’abril i maig, els holandesos definitivament al maig, i els alemanys més aviat al març i abril.
  • En relació als interessos per la pretemporada; el francesos valoren les activitats a la platja i l’oferta cultural; els britànics el bon temps i les platges; els holandesos la gastronomia i l’oferta cultural; els belgues els temes d’actiu, de gastronomia i d’oci nocturn; els alemanys la natura i les platges; els italians qüestions relacionades amb la família i l’oci nocturn; i el mercat català l’oferta cultural, la gastronomia i les activitats en família. A més, a la pretemporada destaquen encara més atractius com ara els Jardins de Santa Clotilde o el Camí de Ronda.