Les rutes del vi atrauen fins a Catalunya uns 700.000 turistes de nivell mitjà-alt anuals
El Periódico. La Barcelona Wine Week (BWW) acull aquest dimecres la primera edició del Fòrum Internacional d’Enoturisme, en què es recullen les experiències ja consolidades en altres països. Castlexperience: el triomf de dos barcelonins que mouen 63.000 turistes a l’any amb els seus ‘combos’ d’enoturisme i Montserrat
Gairebé la meitat dels 918 cellers que produeixen vi a Catalunya completen el seu negoci amb propostes d’enoturisme. Mostren els seus visitants de quines vinyes surten els vins elaborats a les seves finques, els ensenyen com es recull el raïm o com es poden les vinyes en funció de l’època de l’any, els expliquen quin és el procés de producció i, abans d’acomiadar-se, tasten els corresponents vins o caves, que després, si els hi agraden o els hi ve de gust, podran acabar comprant per emportar-se a casa. «És una modalitat de turisme que l’any passat va atraure unes 700.000 persones, de les quals un 43% eren estrangeres», remarca Arantxa Calvera, directora de l’Agència Catalana de Turisme (ACT). «Es tracta, a més, d’un perfil de visitants que durant les seves estades realitza una despesa un 20% superior a la mitjana i que recorre el territori més enllà de la ciutat de Barcelona, amb la qual cosa l’impacte es reparteix per diferents comarques», destaca.
La jornada comptarà amb la participació d’una quinzena d’experts internacionals, que viatgen a la capital catalana per explicar experiències tan diverses com la que des de fa anys es porta a terme a Bordeus, referent mundial en aquest tipus de turisme, o a Porto, «que està considerada com una de les destinacions més ben valorades pels que practiquen aquesta manera de conèixer el món», assenyala la responsable de l’ACT. Hi haurà també una representació del projecte que està desenvolupant Geòrgia, «un país considerat el bressol del vi i que ha sabut treballar l’arqueologia relacionada amb aquest àmbit». I del passat, al futur. «La Xina vindrà també a explicar-nos la seva aposta per aquest tipus de turisme, en què ha vist un important potencial», afegeix Calvera.
Les nou rutes catalanes del vi, les que han mobilitzat els 700.000 visitants dels quals parla la directora de l’Agència, van des de la denominació d’origen Empordà fins a la Terra Alta i Tarragona, passant per Costers del Segre (a Lleida ), Pla de Bages (a la Catalunya central), Alella (al Maresme) i les més populars del Priorat i del Penedès. La novena és la ruta del trepat, una varietat singular que es produeix a la Conca de Barberà i que està molt lligada a la història dels monestirs de la zona. «Malgrat l’amplitud de l’oferta i la quantitat de propostes i iniciatives que es fan, a Catalunya –admet Calvera– estem encara a anys llum d’altres destinacions d’enoturisme com la de la Rioja».