Les regles fiscals de la UE a un pas de l'acord | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Les regles fiscals de la UE a un pas de l’acord

  |   Novetats

El Punt. Els ministres d’Economia i Finances confien a tenir-lo a punt abans de final d’any. El principal obstacle, posar d’acord França i Alemanya sobre el ritme de reducció del dèficit en certs països.

Els ministres d’Economia i Finances de la UE estan ultimant l’acord sobre la reforma de les regles fiscals amb l’objectiu que el pacte pugui arribar “els pròxims dies”. Així ho han assegurat el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, i la vicepresidenta primera i ministra d’Economia del govern espanyol, Nadia Calviño, en representació de la presidència rotatòria del Consell. El principal obstacle està en posar d’acord Alemanya i França sobre el ritme de reducció del dèficit als països amb una diferència entre les despeses i els ingressos superior al 3% del PIB.

En la roda de premsa posterior a la trobada en la qual els 27 no han aconseguit tancar un acord, Dombrovskis ha confiat que el pacte arribi abans que acabi l’any, mentre Calviño ha apuntat que, en cas que sigui necessari, convocaran una reunió extraordinària la setmana del 18 de desembre. “Només convocarem un Ecofin extraordinari en funció de les consultes nacionals”, ha dit Calviño en la roda de premsa posterior a la trobada, segons informa ACN. En cas que la reunió extraordinària es convoqui, la vicepresidenta primera del govern espanyol ha indicat que podria ser entre el 18 i 21 de desembre. Ara bé, la trobada dels ministres no és essencial per tancar un acord que també es pot segellar per procediment escrit. Al seu torn, Dombrovskis ha defensat que la darrera proposta, elaborada per la presidència espanyola amb França, Itàlia i Alemanya, té “bons elements” per assolir un acord. Calviño també ha reivindicat que és “equilibrada” entre els qui, com Alemanya, Àustria o els nòrdics, reclamen disciplina fiscal i els qui volen garantir que hi ha espai fiscal per a les inversions, un grup que encapçalen França i Itàlia.

El principal obstacle està en posar d’acord Alemanya i França sobre el ritme de reducció del dèficit als països amb una diferència entre les despeses i els ingressos superior al 3% del PIB. Ambdós estan d’acord en demanar a aquests països un ajustament del dèficit estructural equivalent al 0,5%, però França demana aplicar flexibilitat i que es pugui reduir al 0,3% en cas que el país es comprometi a fer reformes i inversions, una qüestió que Alemanya rebutja.

La demanda de Berlín

La proposta també assumeix la demanda de Berlín d’exigir una reducció anual mínima del deute d’un punt percentual als països més endeutats, els qui tenen un deute per sobre del 90%, com és el cas d’Espanya. L’ajustament seria del 0,5% en el cas dels estats que tenen un deute entre el 60% i el 90%. El text que s’ha posat sobre la taula també inclou que els països amb baix dèficit però elevat deute hagin de reduir el dèficit per tenir un marge entre el 2% i l’1,5% per sota del límit del 3% per tenir espai per responsable a possibles crisis.