Altres grups de productes que han encarit preus són els relacionats amb l’oci i la cultura (+0,6%) i els restaurants (+1%). Pel que fa a l’electricitat i a d’altres combustibles, com ara els carburants, després de l’alça de més de quatre punts que van registrar al juny, ara tornen a tancar el mes amb increment. En aquest cas, però, del 0,5%. Per veure l’impacte de la calorada i els màxims històrics que està registrant el preu de la llum, caldrà esperar en propers mesos (quan es generin els rebuts).

Tot i la lleugera davallada de juliol, l’IPC interanual continua disparat. I de fet, per tercer mes consecutiu aquest indicador tanca per damunt del 3%. En concret, al 3,1% (el mateix registre que es va donar tant al maig com al juny).

La causa d’aquest increment no és cap altra que l’encariment dels carburants i de la llum. En comparació amb el juliol del 2020, els seus preus han augmentat un 23% (al juny, aquest percentatge havia arribat a situar-se fins al 24,5%). D’un any per l’altre, també destaquen els encariments del transport (+9%) i dels aliments (+1,5%).

Per trobar un IPC interanual que se situï per damunt del 3% cal remuntar-se molt més enllà de l’esclat de la pandèmia. Perquè fa més de quatre anys, en concret des de principis del 2017, que la taxa interanual de l’IPC no assolia aquests índexs.