Les rebaixes frenen l'escalada de preus a Girona, però l'IPC interanual s'enfila a l'11,7% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Les rebaixes frenen l’escalada de preus a Girona, però l’IPC interanual s’enfila a l’11,7%

  |   Novetats

El Punt. L’electricitat, els gas i els combustibles continuen la tendència alcista i són fins a un 58,4% més cars que fa un any.

Les rebaixes han frenat l’escalada de preus a les comarques gironines durant el mes de juliol i els descomptes en roba i calçat han contribuït a què l’Índex de Preus al Consum (IPC) s’hagi mantingut invariable. De mitjana, aquest índex ha tancat el mes al 0,0%. Però això no treu que la inflació hagi continuat afectant el cistell del consum. Els aliments s’han encarit un 0,9% i el paquet que inclou la llum, el gas i els carburants s’ha enfilat un 5,3%. A la demarcació, els combustibles i aquests dos serveis bàsics són ara un 58,4% més cars que fa un any. De retruc, l’IPC interanual continua desbocat i aquest juliol s’ha catapultat fins a l’11,7%. És el percentatge més elevat de tota la sèrie històrica, que es remunta fins al gener del 1993.

Al llarg del juliol, a la demarcació també s’han abaratit el tèxtil i el parament de la llar (-2,2%), els mòbils i equips de telefonia (-2%) i la compra de vehicles (-1%). Però aquells productes i serveis que formen part del dia a dia del cistell de consum, novament, s’enfilen. Els preus dels aliments s’encareixen un 0,9% i, sobretot, ho fan tant l’electricitat, com el gas i els carburants.

L’encariment dels carburants i l’energia, lligat a les conseqüències de la invasió d’Ucraïna i a la inflació desbocada que s’arrossega aquests mesos, han fet que aquest 2022 els preus marquin rècords històrics a la demarcació. De fet, d’ençà del gener del 1993, fins on arriben les dades de la sèrie històrica que recull l’INE, mai abans s’havia arribat a una taxa de l’IPC interanual com la que s’ha registrat aquest juliol.

En concret, l’IPC interanual ja ha arribat a catapultar-se fins a l’11,7%. Són sis dècimes més en comparació amb el del juny, quan aquest índex va situar-se a l’11,1%. I de fet, per darrere seu, les pujades més altes de tota la sèrie també corresponen a aquest any.