Les piscines privades i públiques es podran omplir si s'obren a la gent | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Les piscines privades i públiques es podran omplir si s’obren a la gent

  |   Novetats

Diari de Girona. L’ajuntament serà qui acordi els termes amb el propietari de la piscina, si bé les d’aigua marina podran omplir-se en tots els casos.

La norma actual, en plena emergència per sequera, només autoritzava omplir piscines per a usos esportius i terapèutics. No obstant això, després de dies de negociacions amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), el Govern permetrà als ajuntaments que considerin les piscines (tan públiques i privades, encara que aquestes últimes amb condicionants) com a refugi climàtic.

D’aquesta manera, s’autoritzarà el seu ompliment amb aigua potable, només en les «quantitats indispensables» per a mantenir la seva seguretat sanitària, sempre que l’aigua utilitzada es compensi amb altres mesures d’estalvi en les instal·lacions, com per exemple el tancament de les dutxes.

La setmana vinent s’anunciarà aquesta modificació que obre la porta a un estiu de piscines malgrat la sequera. Tant per als alcaldes com per al Govern era important flexibilitzar la prohibició d’omplirles. De fet, l’estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic (ESCACC30) estableix com a mesura prioritària reduir l’impacte de les temperatures extremes en la salut.

Quines piscines es consideraran refugis climàtics? Seran els ajuntaments els encarregats de decidir quines piscines censen com a refugi climàtic en els seus plans d’emergència per sequera. Es podran incloure en la categoria de refugi climàtic tant les piscines públiques com les privades. Aquestes segones, no obstant això, per a considerar-se com a tal, hauran d’aconseguir un acord amb el consistori que permeti el seu ús a la ciutadania.

Per exemple, es pot catalogar com a refugi climàtic la piscina privada d’un club esportiu que usa un casal d’estiu. O una piscina comunitària que s’obre a altres veïns amb unes condicions concretes. També la piscina d’un càmping o d’un hotel podria entrar en aquesta categoria si l’establiment turístic permet la seva entrada a la gent, encara que sigui pagant.

A més, en el cas dels hotels, el Govern ja va obrir la porta al fet que fessin servir dessalinitzadores privades portàtils, sense necessitat, en aquest cas, que les obrin a la resta dels ciutadans. En aquests moments, l’Agència Catalana de l’Aigua està estudiant la sol·licitud dels hotelers de Lloret per a facilitar-los l’autorització de la seva dessalinitzadora mòbil. En tots els casos, serà l’ajuntament qui acordi els termes amb el propietari de la piscina. La consigna general és la següent: si l’equipament és «imprescindible per a garantir un espai que redueix l’efecte de les altes temperatures» i està obert d’alguna forma a la ciutadania, pot ser declarat com a refugi climàtic.

La setmana vinent s’anunciarà la modificació de la norma que obre la porta a un estiu de piscines tot i la sequera