Les mutualitats es concentren a Catalunya i guanyen assegurats
Diari de Girona. El nombre de protegits a les entitats que supervisa la Generalitat, que han passat de 138 a 23 en els últims 20 anys, s’acosta al milió, a prop dels nivells del 2016
Catalunya continua perdent mutualitats de previsió social, però a canvi aquestes guanyen assegurats i s’acosten als nivells registrats el 2016 i 2017, quan rondaven o superaven el milió de persones, segons les últimes dades sobre el sector que recopila la Direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor de la Generalitat.
En els últims 3 anys, aquestes entitats, de les quals hi ha 22 d’actives actualment i una societat anònima de reduïda dimensió, experimenten un creixement sostingut de les seves magnituds patrimonials i financeres. Destaca, per exemple, l’increment de persones protegides, que han augmentat un 38,71% entre 2021 i 2023, i han arribat a les 912.017 persones, tot i que durant la primera meitat de l’exercici actual ja superaven el milió, al nivell dels millors anys, que van ser el 2016 i el 2017.
En total, l’11,37% de la població té cobertura amb unes mutualitats que estan supervisades per la Generalitat, i ho fan principalment mitjançant prestacions sanitàries i pòlisses de defuncions. Per part seva, el sector disposa d’uns actius que superen les provisions tècniques i tenen superàvits de solvència amb un patrimoni afegit que és 4,8 vegades el capital de solvència obligatori.
El nombre d’entitats es va reduir fins a 23 l’any passat, davant les 25 del 2022, les 28 del 2021 i les 29 del 2020, i 94.985 socis davant els 100.000 de l’exercici anterior. Les quotes ingressades van registrar un lleuger augment en passar d’uns 78,85 milions el 2022 a 82,3 milions l’any passat.
Supervisió de la Generalitat
La Generalitat supervisa les entitats de previsió social amb seu i operativa a Catalunya. Una de les pèrdues de supervisió més accentuades es va produir el 2017, any en què Previsora General, integrada en el grup d’economia social, Clade, i Alter, la mútua de previsió social d’advocats de Catalunya, van passar a ser controlades per la Direcció General d’Assegurances del Ministeri d’Economia. Això passa quan una entitat opera a altres comunitats, a més de Catalunya. Si s’inclouen els assegurats per les quatre entitats que supervisa la Direcció General d’Assegurances del ministeri, la xifra puja a 1,5 milions d’assegurats.
Però el cert és que les mutualitats de previsió social s’han reduït substancialment a Catalunya. De més de 70 entitats el 2010 s’ha passat a 23 en aquest moment, després de la liquidació de moltes de caràcter local i petita dimensió, a part de fusions. Fa només 10 anys hi havia 36 mutualitats supervisades per la Generalitat. El 2004 n’hi havia 138, i a principis dels anys 2000, més de 150. En aquests anys, moltes petites entitats s’han transformat en associacions, ja que tenien un negoci molt reduït, però havien de complir els requisits de qualsevol companyia d’assegurances.
En total hi ha 27 entitats adscrites a la Federació de Mutualitats de Catalunya, que comptabilitza totes les que tenen la seu social a Catalunya. Hi ha discrepància amb la Conselleria d’Economia, que en té registrades 23, ja que són les que realment supervisa. Les dues que han passat a la supervisió de l’Estat són Previsora Agroindustrial, que l’any passat va ser absorbida per Mussap, i Societat de Socors Mutus La Unió Jonquerenca, convertida en associació.
Les mutualitats exerceixen una modalitat asseguradora de caràcter
L’11% de la població té aquesta cobertura a través de prestacions sanitàries o pòlisses de defuncions
voluntari complementària al sistema de la Seguretat Social obligatòria, mitjançant aportacions en prima fixa o variable dels mutualistes, persones físiques o jurídiques, o d’altres entitats o persones. L’únic camí que tenen per garantir la seva supervivència en el mercat i evitar el destí de les caixes d’estalvis és mantenir la seva solvència i «no perdre la identitat i la singularitat», segons fonts del sector.
Una de les característiques d’aquesta activitat és que, malgrat que s’ha reduït a menys de la meitat el nombre d’entitats, la xifra d’assegurats es manté des del 2017. En l’última dècada es va produir, per exemple, l’absorció de L’Aliança, que era la més gran de totes, per part de la valenciana Divina Pastora. Una de les últimes fusions va ser la protagonitzada per MGC Mútua, que va integrar els 1.781 mutualistes de Mútua Igualadina.
Respecte les dades registrades per la Conselleria d’Economia, al capdavant del rànquing de mutualitats per nombre de socis se situa la Mútua Veïnal Sinera, fundada per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), la Federació Comarcal del Baix Llobregat, la FAV de Barcelona i la FAV de l’Hospitalet. Pel que fa al nombre d’assegurats, la primera és la Mútua de Terrassa, seguida per la Mútua Manresana, amb la marca Mútuacat.