Les exportacions gironines creixen un 8,3% en el primer quadrimestre de l’any
Diari de Girona. Les vendes a l’exterior de les empreses de la demarcació cauen un 2,7% a l’abril empeses pel descens de les químiques .
Les exportacions gironines tanquen el primer quadrimestre de l’any amb millors xifres que els primers quatre mesos del 2022. Fins a finals d’abril, les empreses de la demarcació han venut a l’estranger per valor de 2.603,9 milions d’euros, un 8,3% més que fa un any, segons recullen les dades del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.
Tanmateix, les exportacions es frenen a la demarcació, després de la tendència a l’alça dels darrers mesos. La demarcació va tancar el primer trimestre amb un creixement del 12,2%, mentre que el 2022 va acabar amb un increment del 21% de les vendes a l’exterior. En canvi, a l’abril, les companyies de Girona van exportar productes per valor de 610,1 milions d’euros, una dada que suposa un descens del 2,7% en comparació amb el mateix mes del 2022.
Caldrà veure què passa en els propers mesos, però si es passa la lupa per sectors, d’aquells tres que són motor de l’economia gironina, tan sols la maquinària s’impulsa en vendes a l’exterior (dels 45,2 milions d’euros de l’abril del 2022, enguany passa als 48,5). Però tant el clúster carni com les químiques -aquestes, sobretot- reculen en exportacions.
A l’abril, la indústria química gironina va tancar el mes fent vendes a l’estranger per valor de 97,2 milions d’euros. Comparat amb el mateix període del 2022, el descens és de fins al 23,9%. En part, aquí hi contribueix la davallada d’exportacions que van registrat les farmacèutiques (que dels 41,5 milions de l’any passat, passen als 35).
De fet, en el cas de les químiques, aquest descens de vendes ja s’acumula des de principis d’any. Perquè les indústries del sector ja van tancar el primer trimestre del 2023 a la baixa (amb una caiguda d’exportacions del 17%).
La indústria càrnia recula
Però en paral·lel, la indústria càrnia també va recular en exportacions a l’abril. De moment, el descens no és tan acusat com en el cas de les químiques. Però sí que hi és. En concret, els escorxadors i empreses del clúster van exportar carn i despulles d’animals -sobretot, porc- per valor de 149,59 milions d’euros. L’abril de l’any passat van ser-ne 155,88 milions; és a dir, un 4% menys.
Tot i el pes que les càrnies tenen dins l’agroalimentari gironí, però, de moment aquest descens no es deixa notar en el global del sector. Perquè aquest abril, totes les indústries que s’hi inclouen van tancar en les amb un increment del 6,8% en exportacions (venent productes a l’exterior per valor de 266,1 milions d’euros).
Entre els productes que van contribuir a atenuar la baixada de les càrnies s’hi troben, per exemple, els preparats alimentaris (les seves exportacions passen dels 16 milions d’euros de l’abril de l’any passat als 28), la brioixeria i confiteria (de 8 a 12,7 milions) o el cafè (de 7,3 a 12,59 milions).
Pel que fa a destins, per proximitat i com ja és habitual, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins. Aquest abril, des de la demarcació es van fer exportacions per valor de 173,82 milions cap al país gal (l’any passat, van ser-ne 166,49 milions). A aquest destí el segueixen, per aquest ordre, Itàlia (53,8 milions), Alemanya (47,7 milions) i Portugal (31,7 milions).
Un 26,7% menys cap a la Xina
La Xina se situa com a cinquè destí dels productes gironins. Aquest abril, s’hi van exportar per valor de 22,30 milions d’euros. En comparació amb l’any anterior, la baixada de vendes va ser 26,7% menys (perquè aleshores la xifra es va situar en 30,43 milions). I això, de retruc, explica també el descens de les càrnies, perquè el gegant asiàtic és tradicionalment un destí de la carn de porcí.