Les energètiques avisen que estanen perill 30.000 milions en inversions | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Les energètiques avisen que estanen perill 30.000 milions en inversions

  |   Novetats

La Vanguardia. El sector pressiona davant la votació de la reforma fiscal avui al Congrés

Si el Govern central pensava que el sudoku polític de la seva reforma fiscal era complicat per haver de posar d’acord tots els socis de la investidura, ahir es va obrir un nou front: l’empresarial.

Les empreses energètiques van tornar a atacar, a 24 hores de la important votació al Congrés, amb l’ amenaça de retirar les inversions en transició energètica si, com apunten les negociacions d’última hora, el Govern espanyol prorroga un any el gravamen extraordinari que, fins dilluns, estava descartat. En una declaració emesa per la comissió executiva del Club Espanyol de l’ Energia, l’únic organisme del sector energètic en què participen totes les grans empreses, el sector va alertar que “prorrogar o incloure noves càrregues impositives dificultaran la materialització de les inversions que cal dur a terme, estimades en més de 30.000 milions per als pròxims tres anys, així com el desenvolupament i viabilitat econòmica i financera dels projectes”. A més, les grans multinacionals en bloc van recordar que el Pla Nacional Integrat d’ Estratègia i Clima ( Pniec) dissenyat pel Govern espanyol preveu inversions per 308.000 milions fins al 2023, de les quals un 82% han de ser aportades per les empreses.

Les energètiques s’afegeixen així a la protesta contra la reforma fiscal llançada dimarts per la banca i a un altre comunicat que també va emetre ahir el Círculo de Empresarios, en què reclamava seguretat jurídica i un tracte equitatiu per a tots els actors. “Al principi van ser bancs i energètiques, però després el risc d’impostos ad hoc s’ha estès als sectors de la construcció, les socimis, els hidrocarburs, les assegurances privades de salut, etcètera”, va criticar l’organització empresarial presidida per Juan María Nin. La Federació Bancària Europea ( EBF) també va advertir ahir que un impost a la gran banca espanyola “desanima la inversió i la innovació”, en contra del que proposen els informes de Mario Draghi o Enrico Letta.

Hisenda es juga avui 11.500 milions en la reforma fiscal, que depèn de Podem

Fonts del sector energètic expliquen que les empreses no estan disposades a cedir respecte al que es va aconseguir fa un mes gràcies a la pressió de Junts, que va forçar la retirada d’un nou impost al sector per protegir les inversions a Catalunya.

La proposta que fa el Govern espanyol d’incloure en la pròrroga del gravamen energètic una deducció per inversions en descarbonització tampoc no convenç el sector. “En la proposta que el PSOE ha enviat als grups parlamentaris, en molts casos la deducció màxima no arribaria al 20%” de la liquidació del mateix, expliquen fonts energètiques.

Junts ha deixat clar al llarg dels últims dies que donarà suport a la reforma fiscal que es vota avui al Congrés amb les esmenes que van pactar amb Hisenda. Al paquet acordat no es va preveure un impost energètic, però dilluns a la nit el PSOE va acceptar una proposta d’ERC, Bildu i BNG per aprovar abans de final d’any un reial decret llei amb aquesta pròrroga del gravamen energètic durant un exercici més. Aquella mateixa nit, una vegada que la comissió d’ Hisenda va aprovar la ponència de la reforma fiscal, el Govern espanyol va publicar un comunicat en què es podia llegir que l’ Executiu “manté el seu acord amb Junts per no gravar les empreses energètiques que mantinguin el seu compromís efectiu d’inversió per a la descarbonització”. Junts tindria a la seva mà convalidar aquest decret a què s’ha compromès Hisenda, però fins ahir el Govern espanyol no havia contactat amb el grup català per negociar aquesta votació paral·lela a la reforma fiscal.

Junts tornaria a tenira l’abast convalidar un decret, però l’Executiu encara no s’hi ha posat en contacte

L’Executiu s’enfronta avui a una votació decisiva. Hi ha 11.500 milions d’ingressos en joc i Hisenda no tenia garantit fins ahir a la nit quines figures fiscals concitaran més suport que rebuig. De fet, l’aprovació de la reforma fiscal depèn de Podem, que exigeix al PSOE garanties perquè el decret del gravamen energètic es convalidi. Amb una abstenció dels quatre diputats liles n’hi hauria prou.