Les empreses preveuen polítiques de contractació expansives | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

Les empreses preveuen polítiques de contractació expansives

  |   Novetats

El Periódico. Podrien ser més contingudes que el 2024, i seguir la mateixa dinàmica amb els sous

Per primera vegada en dos anys, el 2024 va tancar com un bon any per a la butxaca dels treballadors. Després d’una pèrdua de poder de compra rècord el 2022 i, en menor mesura, el 2023, els salaris van guanyar el pols a la inflació. El 2025 s’erigeix com una incògnita, ja que tot i que les empreses mantenen la política d’alces salarials, aquestes s’han anat contenint.

Augment del salari mínim.

El Govern ha passat l’última pàgina del calendari sense tenir resolt quant apujarà el salari mínim interprofessional (SMI), una referència que marca directament la nòmina d’uns 2,5 milions d’espanyols, 300.000 d’ells catalans. L’any passat el va apujar un 5%, davant una inflació que va tancar en el 3,5%. I el 2025 encara no està clar, ja que de moment l’acord amb els agents socials no ha sigut possible. Actualment l’SMI està en 1.134 euros bruts mensuals per 14 pagues. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha promès que apujarà, com a mínim, el que creixi la inflació i aquesta està en el 2,8%. Tanmateix, els sindicats collen per a increments del 5 al 6%.

Previsions del salari mínim.

Per primera vegada en dècades, patronal i sindicats estan complint amb diligència els acords de negociació col·lectiva pactats. D’acord amb un 4% per al 2023 i un 3% per al 2024 i 2025. Però els nous acords que es firmen s’estan pactant amb increments superiors. Els plecs firmats el 2024 van pactar augments del 3,7% per a aquest exercici, si bé la tendència és anar moderant aquest percentatge. Aquest 3% de mitjana queda lleugerament per sobre dels actuals nivells d’inflació (2,8%). Això està permetent a la majoria d’assalariats recuperar una part, petita, de la capacitat adquisitiva perduda durant els dos últims anys.

Contractació de les empreses.

Espanya ha guanyat gairebé mig milió d’ocupats en l’últim exercici, fins a un total de 21,3 milions de treballadors en actiu. Les previsions, en general, coincideixen a assenyalar aquesta prolongació del cicle expansiu de l’ocupació. El centre d’anàlisi Funcas estima un creixement de l’1,6% per al 2025, una mica per sota del que va apreciar per al 2024 (2%), però encara positiu. Altres indicadors, com la recent enquesta publicada per la patronal Pimec, assenyalen que dues de cada tres pimes ampliaran plantilla.

Més de tres milions de treballadors autònoms veuran com les seves cotitzacions socials canvien des d’aquest gener. Les quotes que paguen els ocupats per compte propi pujaran per a aquells que més beneficis treuen de la seva activitat i baixaran per als que menys.