Les dutxes de les platges gironines estaran tancades aquest estiu per la sequera | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Les dutxes de les platges gironines estaran tancades aquest estiu per la sequera

  |   Novetats

Diari de Girona. El pla d’alerta no ho exigeix, però ho aconsella l’Agència Catalana de l’Aigua. Dipsalt recomana que les de les piscines públiques estiguin obertes.

Tots els municipis costaners de la província de Girona tancaran les dutxes i els rentapeus de les platges aquest estiu, segons informa Dipsalut, organisme autònom de la Diputació de Girona, que apunta que els ajuntaments han decidit seguir les recomanacions del Pla Especial d’Actuació en Situació d’Alerta i eventual Sequera (PES) i apostar per l’estalvi d’aigua.

Això ha obligat a adaptar la posada en marxa del Programa de Suport a la Gestió de la Salubritat de les Platges de Dipsalut d’aquest estiu, ja que inclou la neteja i desinfecció i accions de control de risc de legionel·losi a les dutxes i rentapeus de les platges, que aquest estiu no entraran en funcionament.

La resta d’accions que inclou el programa com són l’analítica de sorres per saber la contaminació microbiològica i l’avaluació i descripció de la platja, es faran amb normalitat a totes les platges.

Tot i que, de moment, el PES no exigeix el tancament de les dutxes públiques a les platges, l’Agència Catalana de l’Aigua sí que recomana que es puguin aturar les dutxes com a mesura de prevenció davant la situació de sequera i els ajuntaments costaners de la demarcació han decidit apostar per l’estalvi d’aigua.

Des de l’àrea de Salut Ambiental de Dipsalut també han rebut diverses consultes sobre si és aconsellable tancar les dutxes de la zona de bany de les piscines descobertes d’ús públic, entre les quals hi ha les municipals, d’hotels,

Les dutxes de les piscines es mantindran obertes per mantenir l’aigua més neta i evitar renovar-la sovint

càmpings, restaurants i comunitats de veïns, per estalviar aigua. La resposta en tots els casos és que les dutxes s’han de mantenir obertes i seguir les recomanacions que marca la norma. Cal tenir present que la dutxa prèvia al bany ajuda a mantenir l’aigua neta i estalvia haver de tractar-la i renovar-la més sovint, reduint el risc de malaltia i estalviant el consum d’aigua.

En el cas de les piscines municipals, a més d’analitzar-ne les condicions i recomanar accions correctores, Dipsalut dona suport continu per al seu bon manteniment. Dissenyen els plans de gestió i autocontrol adaptats a les peculiaritats de cada equipament i en fan el seguiment.

Els programes també inclouen el lliurament de cartells i altres materials divulgatius adreçats als usuaris.

Bona qualitat de la sorra

Els resultats obtinguts amb el desenvolupament del programa els estius anteriors mostren, en general, una bona qualitat sanitària de la sorra de les platges. També evidencien que les deficiències s’acostumen a concentrar a les zones humides, a les sorres properes de dutxes i altres equipaments, així com en les mostres preses quan hi ha una major afluència d’usuaris.

Respecte a les analítiques de la sorra perimetral de les dutxes dels últims quatre anys, el 88% han sortit satisfactòries i les de la sorra en general, el 98% han sortit bé. En els darrers anys, el programa de platges s’ha anat reestructurant per tal d’optimitzar recursos i destinar-los a les situacions de risc més elevades. Anualment, s’avaluen i controlen noranta platges que corresponen als vint municipis gironins costaners. Això suposa un total de 385 dutxes i rentapeus.