Les dades de l’INE revelen una forta frenada del PIB durant l’estiu
Diari de Girona. L’organisme sorprèn amb una significativa correcció a l’alça del creixement de l’economia durant la primera meitat de l’any, però retalla a tan sols el 0,1% l’avanç durant el tercer trimestre, una dècima per sota de la dada que va anticipar.
L’economia espanyola va entrar en l’estiu en un perfil d’intensa desacceleració, més aguda, fins i tot que el que el mateix INE havia anticipat en la seva primera estimació d’octubre. Les dades de Comptabilitat Nacional publicades ahir en porten una de freda i una de calenta. Per una banda, l’INE corregeix a l’alça de manera significativa el creixement de l’economia espanyola en el primer semestre de l’any, per una altra rebaixa del 0,2% al 0,1% l’avanç anotat en el tercer trimestre de l’any, una dècima per sota de la dada que va anticipar el mateix INE el passat 28 d’octubre. El creixement d’una dècima en el tercer trimestre reflecteix una brusca frenada de l’economia durant els mesos d’estiu, perquè se situa 1,9 punts per sota de l’avanç del 2% amb què va sorprendre el segon trimestre de l’any. No obstant això, si es compara amb el mateix període de 2021, el PIB va créixer el 4,4% en taxa interanual, que és un percentatge molt més elevat que el 3,8% que s’havia anticipat a la fi d’octubre, i això té a veure amb l’efecte arrossegui derivat de la revisió a l’alça del primer semestre.
Amb les noves dades, el PIB va créixer en taxa anual el 7% en el primer trimestre; el 7,6% en el segon i el 4,4% en el tercer. Aquestes dades corregeixen a l’alça la seqüència prèvia de 6,7%, 6,8% i 3,8%, a conseqüència de l’ajust definitiu dels factors d’estacionalitat, molt més volàtils per efecte de la pandèmia. «Les dades apunten a un creixement clarament superior al que es preveu pel mateix Govern i per la resta d’organismes i analistes i mostren que l’economia espanyola es manté en una senda de forta recuperació, iniciada en 2021, i està resistint bé en un context internacional tan complex» va valorar la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño.
No obstant això, aquesta revisió a l’alça del primer semestre, al mateix temps, fa més evident el perfil desaccelerat de l’economia espanyola en el tercer trimestre. «Les dades del PIB publicades per l’INE tenen dues cares», conclou Raymond Torres, director de Conjuntura de Funcas: «Una cara amable», per la revisió a l’alça del 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% -5,0% -10,0% -15,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% -5,0% -10,0% -15,0% -20,0% 0,6% 2,4% de la zona euro, la frenada del tercer trimestre porta al director d’inversions financeres de Mutualitat de l’Advocacia, Pedro del Pou, a esperar una «contracció econòmica» en 2023, en forma d’una recessió tècnica (dos trimestres consecutius amb caiguda del PIB) que, almenys abans de conèixer les dades d’aquest divendres, no figurava en la hipòtesi central del Banc d’Espanya publicada aquest dimarts.
Tots els components de la Comptabilitat Nacional van frenar en sec durant l’estiu i en això va tenir molt a veure la inflació. En termes trimestrals va frenar el consum de les famílies (va passar de créixer l’1,7% en el segon trimestre al 0,1% en el tercer); també, la inversió en capital fix (que va passar del 2,9% al -0,1%), així com les exportacions (del 5,4% a l’1,5%).
La pujada dels preus
Per sectors, l’agricultura va aconseguir un creixement trimestral del 0,7%, però la indústria va retrocedir el 0,1% i els serveis van avançar el 0,2% en els mesos més turístics de l’any, amb un impuls del 0,7% en el comerç i del 6,8% en activitats artístiques, recreatives i altres serveis, mentre que els immobiliaris van retrocedir el 3%.
Si la comparació es fa amb el mateix període de l’any anterior, en diners corrents, les llars van gastar durant l’estiu gairebé el 10% més que en el tercer trimestre de 2021 (el 9,9% més); no obstant això, en termes reals, una vegada descomptat l’augment dels preus, el consum de les llars a penes va créixer l’1,4% en el tercer trimestre, després d’haver pujat el 3,4% en el període anterior.
Una cosa semblant passa amb l’esforç en inversió que van fer les empreses. En el tercer trimestre van dedicar a formació bruta de capital fix el 13,7% més que en el mateix període d’any anterior. No obstant això, en termes reals, una vegada descomptat l’efecte de la pujada dels preus, l’avanç no va arribar ni a la meitat (5,9%).
Igual passa amb les exportacions, l’avanç nominal de les quals del 36,3%, queda reduït a tot just el 18,8% si es descompta la pujada de preus i es té en compte només el volum dels béns i serveis exportats a l’exterior.
Amb les noves dades, el PIB va créixer en taxa anual el 7% en el primer trimestre, el 7,6 en el segon i el 4,4 en el tercer.
La revisió a l’alça del primer semestre fa més evident el perfil desaccelerat de l’economia espanyola en el tercer trimestre.