Les cooperatives gironines creen quasi mig miler de llocs de treball
El Punt. Cinquanta-dues empreses i entitats d’economia social s’han constituït entre el 2016 i el 2021 a la demarcació. El govern inverteix cinc milions en el sector, que representa el 2,2% del PIB català.
Les cooperatives són una modalitat d’economia a l’alça, si es tenen en comptes les dades dels últims cinc anys. Entre el 2016 i el 2021, a la demarcació de Girona s’han creat 52 empreses i entitats d’economia social –la majoria cooperatives–, que han ajudat a crear gairebé mig miler de llocs de treball (486).
Les dades tenen en compte les societats creades amb l’acompanyament de l’ Ateneu Cooperatiu de les Terres Gironines i el programa Projectes singulars, que finança la Generalitat a través del pla d’economia social, que va néixer a finals del 2016. Així, dels llocs creats, 327 han estat a través de l’Ateneu Cooperatiu i dels Projectes singulars. I 37 de les noves empreses des del 2016 han rebut el suport de l’Ateneu, mentre que les 15 restants han obtingut fons econòmic del govern.
El Departament d’Empresa i Treball va facilitar les dades en un acte ahir al matí a l’Ateneu Cultural de la Coma Cros de Salt, una de les parades de la jornada de Josep Vidal, que és el director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat (i antic regidor d’ERC a Sant Gregori). A Salt, el va acompanyar Carles Martínez, de la Fundació Gentis, entitat promotora de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres Gironines.
Josep Vidal va reunir-se amb responsables de l’Ateneu de la Coma Cros a Salt i va visitar les seus de les cooperatives Ecosol a Girona al migdia. A la tarda, va desplaçar-se al Ripollès i va conèixer l’activitat de l’espai cooperatiu La Qperativa, de Ripoll, on hi ha espai de coworking, restaurant, gestoria i la llibreria La Lluerna, vinculada a la cooperativa Mas La Sala.
Un 3,5% més d’ocupació
A Catalunya, empreses i entitats de l’economia social donen feina a 47.417 persones arreu del país. L’any passat van obtenir una facturació anual conjunta de 4.500 milions d’euros (un 2,2% del producte interior brut català), amb un increment anual del 3,5% d’ocupació. En l’economia social catalana, el model més estès és el de la cooperativa (un 40%).
Agroecologia i veganisme
Durant l’acte d’ahir a la Coma Cros, de Salt, Arran de Terra, que treballa a la Garrotxa i la Selva, entre altres punts del país, i La Veganeria, d’Arbúcies, especialitzada en cuina vegana –sense productes d’origen animal– i amb obrador propi, van exposar el seu model. Ariadna Pomar (Arran de Terra) va explicar que treballen en“serveis integrals logístics”. L’entitat participa en el projecte singular Distribució Agroecològica, que rep suport del govern. Pau Allué (La Veganeria) es va queixar de l’abús del mercat a l’hora de distribuir productes. Es va mostrar partidari de la “unió entre iniciatives” per bastir plataformes pròpies i arribar al client.
En els cinc anys del Programa d’Economia Social, la Generalitat ha invertit cinc milions a les comarques gironines (2,8 a través de l’Ateneu Cooperatiu i 2,2 dels Projectes singulars).