Les comarques gironines tindran el doble de fires que l’any 2020
Diari de Girona. Se’n preveuen un total de 78, la majoria de les quals són de caràcter multisectorial (25) o vinculades a l’alimentació (24).
El Registre d’Activitats Firals del departament d’Empresa d ela Generalitat comptabilitza la celebració de 78 fires a la província de Girona aquest any. Això suposa duplicar les xifres de l’any 2020 i acostar-se a les dades prèvies a la pandèmia de la Covid-19. De fet, les comarques gironines concentren una cinquena part de l’activitat firal catalana, quan només tenen el 10% de la població.
La millora de dades epidemiològiques ha propiciat que organitzadors i entitats afrontin 2022 amb menor incertesa i major optimisme. Catalunya acollirà enguany un total de 420 fires i recupera així més de 200 esdeveniments respecte 2020, i més de 50 en relació al 2021.
El Gironès, amb 14 fires programades, és la comarca gironina amb major dinamisme i triplica les activitats firals de 2020.
També destaquen la Selva i la Garrotxa, també amb 14 fires previstes; seguides de l’Alt Empordà, amb 13 esdeveniments firals; el Ripollès, amb 12; i el Baix Empordà, amb 8. Totes les comarques gironines incrementen enguany la seva activitat firal respecte el 2020, amb l’única excepció del Pla de l’Estany, que acollirà només 3 fires aquest 2022.
Les fires multisectorials (25) i les d’alimentació, vins, hoteleria i els seus equips (24), centren la majoria de l’activitat firal a la demarcació, seguides de fires artesanes (18). Tot i que amb menor presència, també se celebraran activitats firals de caire agrícola, sanitari, d’automoció i de serveis.
Al conjunt del país, la distribució territorial és força homogènia tot i que l’àmbit metropolità de Barcelona concentrarà el major nombre de fires (27%); seguit de les comarques de Girona (19%); Catalunya Central (17%); comarques de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran (16%); Penedès i Camp de Tarragona (13%), i Terres de l’Ebre (9%).
El creixement de l’activitat firal -favorable gairebé a tot el territ-ri si ho comparem amb el 2020— s’accentua especialment al Barcelonès (+ 33); a Osona (+16); al Bages i al Montsià (+11), i al Gironès i al Maresme (+10, respectivament).
Així mateix, l’octubre continua sent el mes preferit per entitats i organitzacions firals, amb el 19,4% de les fires previstes, seguit el mes de maig (13,9%), novembre (12%) i l’abril (11%). Particularment, pel que fa a les fires internacionals i estatals, els mesos amb major nombre d’esdeveniments són febrer, abril, maig i setembre.
Al conjunt de Catalunya, les fires multisectorials concentren el 29,2% dels esdeveniments del 2022; seguides de les fires d’alimentació i l’hoteleria (24,5%) i les artesanes (14%). També tenen un pes important les fires dedicades als serveis, (7,4%), les ramaderes i agrícoles (5,9%), i les d’automoció (4,3%).
En general, el 2022 es constata la represa de la totalitat dels sectors d’activitat firal. Tanmateix, les que augmenten més en nombre en relació al 2020 són les activitats firals multisectorials, amb 62 més (+28,6%); les fires d’alimentació i hoteleria, amb 52 més (+23,9%); les dedicades a l’artesania amb 25 fires més (+14,6%) i aquelles especialitzades en serveis, amb 17 més (+6,6%).
De les 420 fires previstes a Catalunya, 61 són d’àmbit internacional o estatal i 359 d’àmbit català, comarcal o local. En aquest sentit, destaquen particularment les bones perspectives dels esdeveniments internacionals i estatals programats, que se situen en la xifra més alta de la sèrie històrica. Les 61 fires previstes per enguany suposen un increment del 38,6% respecte 2021 i del 134,6% respecte 2020 ), i representa la xifra més alta registrada.
Fira de Girona preveu un any 2022 «encavalcant muntatges i desmuntatges»
La directora de la institució firal treballa amb la idea de fer tantes activitats com l’any 2019 però alerta que organitzar esdeveniments s’ha encarit.
Fira de Girona treballa amb la idea de tornar a l’escenari de l’any 2019, encadenant esdeveniments un darrere l’altre. L’any 2022 ha arrencat amb la pista de gel i una assistència més que notable d’usuaris i recentment ha estat part dels espectacles del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or. Properament hi haurà un esdeveniment dels premis de la revista Enderrock i a continuació serà el torn del Fòrum Gastronòmic (que va canviar les dades de l’any passat per aquestes), que arrencarà el 13 de març i que durant tres dies acollirà desenes d’expositors, tallers i conferències de cuiners de renom.
Posteriorment hi haurà l’Expojove per ajudar els estudiant a decidir sobre els seus estudis. Una de les novetats serà la Fira del Blockchain que l’any passat es va fer al Parc Científic i Tecnològic i l’exitós congrés Wast In Progress, sobre residus i medi ambient, que es farà a meitat del mes de maig. I el Festivalot, el festival de música infantil i familiar. «Amb això ja som al mes de juny que des de pràcticament ara s’aniran encavalcant-se els muntatges i desmuntatges», exposa la directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat. L’única parada que hi haurà en aquest primer semestre serà durant els deu dies de Temps de Flors. «És una molt bona arrencada d’any», manté Cunyat. Per la segona part de l’any s’estan preparant un parell d’esdeveniments entre juny i setembre, que solen ser els mesos «fluixos» de Fira de Girona. I a partir de l’octubre hi haurà el Girocòmic, la Fira de Mostres i Tot Nuvis i la pista de gel. «A nivell d’esdeveniments recuperem el calendari del 2019, un any amb molts esdeveniments», indica Coralí Cunyat. «Una altra cosa és que aconsegueixin el cent per cent de participació que hi havia abans», apunta.
La directora de Fira de Girona admet que podria haver-hi alguna fira deficitària o amb menys ingressos que abans perquè els esdeveniments són molt més cars per la transformació digital, tenint en compte que ara les fires inclouen plataformes digitals de promoció, controls d’aforament amb càmeres d’intel·ligència artificial o codis QR per entrar . «Són protocols que ens han obligat a implantar durant la pandèmia i que han vingut per quedar-se i suposen més costos», assenyala Cunyat.
L’any 2021 només es va fer el Girocòmic, la fira de Mostres i la pista de gel. La resta de l’any, fins al setembre, el palau firal va destinar-se a acollir persones sense sostre i al pla de vacunacions massives. Això va provocar algunes pèrdues encara per definir perquè no s’ha aprovat el tancament dels comptes. Això sí, seran molt inferiors a la del 2020, amb tot tancat i el personal afectat per un ERTO.