Les baixes laborals flexibles
Per què negar els beneficis que tenen les baixes laborals flexibles per a persones i empreses? La gestió de les baixes laborals és un dels reptes més importants per a la sostenibilitat del sistema de seguretat social, però darrerament també ho és per a la salut de les persones treballadores i la competitivitat empresarial. L’alta incidència en baixes laborals per malaltia comuna a Espanya ens fa liderar aquest índex a la UE. Una baixa laboral comporta un impacte per a les persones que la tenen, per a la pèrdua de força del treball i l’increment de costos empresarials, però, amb les dades actuals, també per a l’economia. A Catalunya, el cost estimat de les baixes laborals el 2023 va arribar al 5% del PIB i s’enfila al 10% si hi afegim el cost d’oportunitat. Objectivament, un problema per tothom.
Aquestes baixes flexibles molt esteses a la UE es basen en la progressivitat de la incorporació. La possibilitat d’alta voluntària, acordada amb el facultatiu, per a la incorporació de la persona abans dels terminis previstos i sempre que l’estat de salut ho permeti i que aquesta reincorporació no endarrereixi la recuperació, amb possibilitat de tornar a la baixa en cas de deteriorament de la salut. També hi ha sistemes de reincorporació a temps parcial. Això és útil per als treballadors que poden dur a terme tasques sense comprometre la seva recuperació, com s’aplica a Finlàndia i Noruega. O els mecanismes de gradualitat amb l’increment progressiu de les hores de treball a mesura que es recupera la capacitat laboral, com a Alemanya i Suècia, o els plans progressius acordats entre empresa i persones treballadores de Dinamarca. Així mateix, es promouen mecanismes de reincorporació flexible, adaptant tasques o horaris.
Per què, si tenim exemples per seguir, diagnosis que compartim al voltant dels dèficits del sistema de salut o de desaprofitament d’infraestructures, hi ha qui s’entesta a polaritzar el debat?
Sembla que la postveritat es vol apoderar del relat de la sensatesa. La ministra, que no fa sinó proposar coses que ja existeixen i funcionen, ha decidit entrar en un debat que semblava políticament incorrecte i és un camí en què haurem de seguir aprofundint. La falta de valentia en la política i la polarització endarrereixen la gestació de consensos i, en aquesta qüestió, té impacte en les persones, les empreses i la competitivitat de l’economia.