Les aerolínies temen que la congestió als aeroports europeus frustrin un estiu rècord per a Espanya
El Periódico. La guerra dificulta la recuperació del turisme asiàtic a l’obligar els avions a fer més voltes. Podem pressiona el PSOE per limitar els lloguers turístics en la llei de vivenda.
El sector turístic avança a aquest 2023 la seva recuperació. Després de la pandèmia, l’ensopegada de la inflació no es va materialitzar en un alentiment dels viatges, més aviat al contrari. L’Associació de Línies Aèries (ALA) preveu un 3% més de seients programats per a aquest estiu que el 2019, fins a un total de 219 milions, tot i que adverteix que alguns problemes en altres aeroports europeus, com les vagues a França, la congestió a Holanda i el Brexit al Regne Unit, podrien aigualir-los la festa.
Les Balears, les Canàries i Andalusia són els tres grans aeroports que més bon comportament preveuen per a aquest estiu amb unes estimacions del 7,8%, el 7,4% i el 8,2% superiors a la temporada estival prepandèmia, mentre que Madrid i Barcelona tenen encara nivells per sota (3,1% i 7,9% menys, respectivament). «Madrid i Barcelona tenen un ‘mix’ de trànsit diferent, ja quetenen més pes els viatges de negocis i una bona part del negoci urbà. Això fa que no es recuperin al mateix nivell perquè els hàbits han canviat. Ara es fan més reunions per videoconferència i treball en remot», ha explicat el president d’ALA, Javier Gándara.
Malgrat les bones xifres, la patronal és cauta al preveure un altre estiu «congestionat» als aeroports europeus i alerta de l’efecte que està provocant la vaga francesa de control aeri a Espanya. Segons un informe d’Eurocontrol, Espanya és el país més afectat, per darrere de França, amb 400 vols retardats i un increment de més del 60% en les cancel·lacions l’últim mes. «L’impacte afecta no només els vols francesos, sinó molts vols que sobrevolen França, per això demanem que s’estableixin serveis mínims per als vols que creuen l’espai aeri francès», ha demanat Gándara.
A aquest problema, el també director general d’Espanya i Portugal d’Easyjet suma les conseqüències que podrien tenir en els vols els problemes d’aeroports com Amsterdam –«que ja parla de reduir el nombre de vols»–, com va passar l’any passat en bona part del continent, i el Regne Unit –«ens preocupa també perquè el Brexit és una qüestió estructural i hi ha transportistes que hi veuen falta de capacitat»–. «Esperem equivocar-nos, però pot ser que aquest estiu hi torni a haver problemes en alguns països europeus», ha insistit Gándara.
Amb tot, la patronal manté unes perspectives optimistes de cara al tancament d’any. «És bastant probable que en el que portem d’any estiguem en nivells de trànsit prepandèmia. Després del confinament va començar a créixer el trànsit domèstic, després l’intraeuropeu i després l’intercontinental», ha afegit Gándara. Tant el trànsit domèstic com l’intercontinental van estar al març per sobre dels nivells del 2019, mentre que l’intraeuropeu està per sota a causa, sobretot, d’una recuperació més baixa en dos països fonamentals per al turisme a Espanya, com són Alemanya (amb vols entre un 10 i un 15% per sota dels nivells prepandèmia) i el Regne Unit (encara un 2% per sota dels nivells del 2019).