L'enoturisme guanya terreny a la DO Empordà | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’enoturisme guanya terreny a la DO Empordà

  |   Novetats

Diari de Girona. L’enoturisme guanya terreny a la DO Empordà.

El Vívid es posa en marxa aquest cap de setmana amb un 66% de les entrades venudes, amb gran èxit dels esmorzars entre vinyes

El Vívid, el festival de l’enoturisme a la Costa Brava, es posa en marxa el cap de setmana i oferirà durant el mes d’abril una seixantena d’activitats presencials per gaudir del vi i del territori empordanès. Segons els organitzadors, l’onzena edició d’aquest esdeveniment s’inicia amb el 66% de les entrades venudes. Una vintena de les activitats programades han exhaurit les entrades. Les propostes amb major nivell d’ocupació són els esmorzars entre vinyes, ja que onze dels catorze àpats programats han esgotat les places. De fet, la majoria d’aquests esmorzars han hagut d’ampliar les localitats per atendre l’elevada demanda.

A banda dels esmorzars a les vinyes, el Vívid ofereix tastos singulars, maridatges, experiències vil·lennials, rutes de vi i natura, melodies de vi, i activitats familiars. La singularitat d’enguany és que s’han programat diverses activitats per posar en valor la contribució de les dones del vi de l’Empordà. Aquest dissabte, per exemple, a Capmany es fa el tast «10 dones 10», que permetrà conèixer amb profunditat una desena de vins elaborats per viticultores, enòlogues i sommeliers empordaneses.

Les activitats «Dalí i el vi», a càrrec de la sommelier Laura Masramon, «Maridatge musical amb The Tasting Band», al Wine Palace de Figueres, l’«Speed Dating, speed tasting», al celler Mas Geli, i la proposta enogastronòmica «4 sentits en joc», al Restaurant Can Bach, completen l’oferta del primer cap de setmana.

El segon cap de setmana d’abril acollirà la programació més àmplia i diversa del Vívid. Entre altres activitats tindran lloc les activitats «Brunch, vi i música», al celler Perelada, el «Concert de Sara Roy maridat amb vins de l’Empordà», a l’Auditori de Caputxins de Figueres, la proposta musical «VIVIVI», al celler Vinyes dels Aspres, o l’«Esmorzar gastrovimelòdic», a la Cooperativa de Garriguella.

La iniciativa promocional, impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, compta amb el suport i la participació del Consell Regulador de la DO Empordà, cellers de la DO Empordà, ajuntaments i empreses turístiques del territori, així com del centenar de membres que integren el club de màrqueting de la Ruta del Vi DO Empordà. El Vívid s’ha consolidat com un dels esdeveniments enoturístics més importants que es duen a terme actualment a Catalunya.

Una aposta creixent dels cellers

Un estudi recent estudi recent de l’Escola d’Enoturisme constata el creixent interès dels cellers per oferir activitats turístiques lligades al vi. En el cas de la DO Empordà, un 78% dels 58 cellers són visitables, el percentatge més elevat de totes les DO catalanes, on la mitjana no arriba al 50%.

L’informe ha identificat que, dels 451 cellers catalans que ofereixen visites, quasi el 70% són experiències concretes i el 30% es limiten a dir que tenen les portes del negoci obertes a qui el vulgui conèixer. En el cas de les experiències concretes, l’anàlisi n’ha comptabilitzat 1683 arreu de Catalunya, amb un gran gruix de propostes estables al llarg de tot l’any i només un 35% d’esporàdiques. «En aquest últim àmbit és on més ha de treballar el sector, per esprémer la imaginació i aconseguir que els clients vulguin conèixer més cellers», diu Jobé.

Pel que fa als tipus d’activitat, el 27% de l’oferta que hi ha arreu de Catalunya es focalitza en tastos de vins. El rànquing de preus d’aquestes visites bàsiques amb degustació l’encapçala Alella, amb un preu mitjà de 26 euros per persona. La segueixen Bages -21,3 euros-, Penedès -19,6 euros- i Priorat -19,5 euros-. Al capdavall de la llista hi ha Tarragona -11,8 euros- i Conca de Barberà -9 euros-.

En relació a la resta d’activitats, un altre 27% de les propostes ofereixen tastos que inclouen maridatge amb productes com formatges, patés o xocolates. El tercer gruix d’activitats són les que inclouen àpats, que representen un 16% de l’oferta. L’informe avisa que es tracta d’un percentatge molt baix i encoratja les empreses a estirar aquesta possibilitat de forma coordinada amb altres agents del territori «perquè cal un enoturisme que depassi el tast de vi».

En aquesta mateixa línia, avisa que el sector també s’hauria d’engrescar a oferir propostes que incloguin la descoberta del patrimoni més proper als cellers. Considera que cal que les empreses vinícoles tinguin una oferta enoturística més transversal, i les insta a innovar amb propostes que també s’adrecin a col·lectius que busquen turisme familiar o bé persones abstèmies, ja que són àmbits en els quals s’hi ha apostat poc.

Capmany acull dissabte un tast per conèixer vins elaborats per enòlogues, viticultores i sommeliers empordaneses