L'enoturisme creix més que mai | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’enoturisme creix més que mai

  |   Novetats
El Punt. El principal client és el gironí i català.  Les ofertes són variades i van des d’una visita a les vinyes i els cellers i un tast de vins a concerts en viu o un tast en un veler.

L’enoturisme està creixent. Aquest ascens va començar l’any passat –en plena pandèmia–, que alguns ja han definit com el “millor de la història”, i aquest estiu el nombre de visites a les vinyes i als cellers està augmentant encara més. Els propietaris o gerents d’aquests establiments ho atribueixen al fet que amb la pandèmia el client ha buscat visites a indrets en plena natura i que li aportin bones sensacions, però també al fet que molts gironins i catalans han decidit fer turisme a la demarcació de Girona. I malgrat el descens de visitants estrangers a la demarcació, aquests establiments han tingut també clients estrangers, principalment de França, els Països Baixos i Suècia.

I veient l’increment de demanda, la majoria de cellers han decidit adaptar-se a les necessitats dels clients. És a dir, fan visites a petits grups bombolla, en horaris adaptats al consumidor, i alguns també els tastos intenten fer-los en plena natura. La gran majoria de cellers ofereixen visita a la vinya i al celler, i el programa s’acaba amb un tast de vins. Algunes d’aquestes ofertes les complementen amb maridatges o vermuts que fan amb productes majoritàriament de proximitat. Però també hi ha qui dona un plus a la visita organitzant concerts en viu enmig de les vinyes, activitat que ha estat molt ben acollides pels clients, sobretots els dies més calorosos d’aquest estiu.

Hi ha encara qui ha volgut aprofitar l’embranzida d’aquest estiu per oferir activitats més peculiars, com és el cas del Celler la Vinyeta, que ha muntat una sortida amb el veler centenari Rafael, amb un tast de vins que havien estat submergits sota el mar durant mesos, i comparar-los amb els seus equivalents terrestres. Però si amb això no se’n feia prou, en el decurs de la sortida hi va haver un maridatge amb gambes de Palamós i bany.

És cert que a partir d’aquestes visites els cellers incrementen la venda dels seus vins i caves, perquè els clients els han provat, i a partir de les sensacions que n’obtenen n’acaben comprant. També hi influeix que majoritàriament el tast el fa l’enòleg del celler, que pot explicar en tot moment tot el procés que ha seguit el raïm durant l’any i les qualitats que té finalment el vi. És per això que un tant per cent molt alt dels cellers asseguren que una part molt elevada de les vendes dels seus productes es fan a la mateixa botiga del celler. La resta es venen en botigues especialitzades de Girona i algunes també de Barcelona, i en la restauració. També, molts d’aquestes cellers han començat a fer passos cap a l’exportació. De moment són petites quantitats (de fet molts d’aquestes cellers no tenen produccions gaire grans) però ja tenen presència a molts països europeus.