L'Empordà en un vi | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Barcelona. Lliurament de les distincions de Vins de Finca  Qualificada, organitzat per l'INCAVI al Palau de Pedralbes. Barcelona. Carme Casacuberta, Carlota Pena i Antoni Pena, propietaris i fundadors del celler Olivardots. És el primer celler de la D.O. Empordà que aconsegueix aquesta distinció amb el vi V d'O2, de la col·lecció Varietals de terrer. 
Foto: INCAVI

L’Empordà en un vi

  |   Novetats

El Punt. La DO Empordà aconsegueix el primer Vi de Finca Qualificada amb el celler Olivardots. N’hi ha un total de catorze, que són el motor per millorar el prestigi del vi català perquè expressen els sòls i varietats de les DO que representen. L’Incavi organitza quatre tastos internacionals per donar visibilitat a aquests productes.

Elaboren unes 50.000 ampolles a l’any repartides en tres gammes i dotze referències de vins de la DO Empordà. El seu objectiu és aconseguir la màxima expressió del territori i, per fer-ho, treballen vinificant varietats autòctones o tradicionals de la zona, amb una cura especial per les garnatxes i les carinyenes. Vinifiquen les finques separadament i fan tirades molt curtes. En molts casos, d’un miler d’ampolles, que treuen al mercat intern (Catalunya) i a l’exportació a Europa (Suïssa, Bèlgica, Dinamarca i Països Baixos). Així ho explica Carme Casacuberta, enòloga i fundadora d’Olivardots, que dirigeix el celler juntament amb la seva filla Carlota Pena.

Fa uns dies van rebre, de mans de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, la distinció de Vi de Finca Qualificada per al seu V d’O2, el segon vi de la col·lecció Varietals de Terrer, que el celler va començar a elaborar l’any 2008 amb l’objectiu de donar valor als vins, fets amb varietats autòctones o tradicionals, vinculats a un sòl concret. Casacuberta assegura que el V d’O2 és “molt especial” perquè les vinyes són en un sòl de sorra de més de tres metres de profunditat. “La carinyena que se n’obté allà permet elaborar vins molt fins i elegants, més minerals, amb un perfil i una fragància que recorden la d’un perfum”, explica la fundadora del celler, molt satisfeta d’haver aconseguit la distinció i haver superat totes les exigències d’aquesta etiqueta.

Aquest vi és el resultat de la feina d’una dona que es va incorporar al sector als 40 anys i que ja tenia molt clars els objectius del celler quan va treure la primera anyada al mercat, l’any 2006. Només dos anys més tard va tenir l’oportunitat de vinificar el raïm de la finca de l’Hort d’en Riera, al costat del celler. “Va ser un somni”, assegura. El propietari de la vinya —plantada l’any 1909— va decidir vendre-la perquè “quan portes el vi a la cooperativa no pots assumir produccions tan baixes com les que donen vinyes tan velles”, explica Casacuberta. I, precisament, aquest somni ha estat el que ha empès el celler a convertir-se en el primer de la DO Empordà a tenir un producte a la llista de Vins de Finca Qualificada de l’Incavi.

“No ens havíem presentat abans perquè necessitàvem un treball de base per aconseguir la qualitat requerida”, explica la propietària del celler. Per a ella, va ser un repte fer aquesta feina a llarg termini per aconseguir una gamma de productes que expressin el territori d’una manera particular.

Prestigi i promoció

En el lliurament —en un acte celebrat al Palau de Pedralbes a Barcelona—, la consellera Jordà va assegurar que “aquesta distinció és essencial per millorar la notorietat, prestigi i estructuració dels segments més consolidats del conjunt del vi català”. Segons ella, la Generalitat ha fet una “aposta decidida” per reforçar l’estratègia i millorar el posicionament dels vins catalans i la distinció de Vins de Finca Qualificada forma part del conjunt d’accions que s’han de desenvolupar per fer aquest pas endavant.

La directora de l’Incavi, Alba Balcells, es va comprometre, en l’acte de lliurament de les distincions, a organitzar, des de la institució que dirigeix, quatre grans tastos internacionals amb prescriptors a Bordeus, Madrid i Barcelona al llarg de 2023. Precisament, un d’aquests tastos es farà coincidint amb la Barcelona Wine Week el mes de febrer. Segons Balcells, és important que el sector conegui que, en aquest moment, Catalunya produeix els millors vins de la seva història i la distinció com a Vins de Finca Qualificada vol ser un motor per incrementar “el prestigi” i la “visibilitat” del sector en el seu conjunt dins i fora del país.

En aquest moment, entre totes les denominacions d’origen catalanes hi ha un total de catorze Vins de Finca Qualificada, cinc dels quals són de la DO Penedès, quatre són DOQ Priorat, dos DO Pla de Bages, un Montsant, un Terra Alta i un DO Empordà.

Per a l’Incavi, l’objectiu és que el 2025 totes les denominacions d’origen del país estiguin representades a la llista de Vins de Finca Qualificada amb algun dels seus productes. Per això, la directora va esperonar els elaboradors a presentar candidatures amb aquells vins que compleixen els requisits, que a Catalunya en són molts.