L’economia gironina assoleix rècord d’ocupació amb 393.200 treballadors
Diari de Girona. La demarcació redueix fins a 10.800 aturats i tanca el setembre amb 32.500 persones que busquen feina
L’economia gironina tanca el tercer trimestre assolint rècord d’ocupació amb 393.200 treballadors. És la xifra més alta de tota la sèrie històrica, que es remunta fins a l’any 2008. Segons recull l’última Enquesta de Població Activa (EPA), que aquest divendres ha fet pública l’Institut Nacional d’Estadística, entre juny i setembre la demarcació ha sumat 5.800 ocupats més. Això sí, per sectors la realitat és diferent. Perquè mentre que l’agricultura i els serveis han generat nous llocs de treball -aquí, hi té a veure el turisme- tant la indústria com la construcció han destruït ocupació. En paral·lel, la taxa d’atur ha baixat gairebé tres punts fins al 7,63%. A la demarcació, a finals de setembre hi ha 32.500 desocupats que busquen feina.
L’última Enquesta de Població Activa recull que l’economia gironina ha continuat a l’alça durant el tercer trimestre, malgrat les incerteses externes. Hi té molt a veure, sobretot, el pes que té el sector turístic a la demarcació, perquè el pic de la temporada alta s’ha traduït amb més contractacions al sector serveis; i per tant, també amb més creació de llocs de treball.
En concret, entre juny i setembre, les comarques gironines han sumat 5.800 ocupats més. Això fa que la xifra global de treballadors s’enfili fins als 393.200 i s’assoleixi un rècord històric. Perquè és la més alta de tota la que registra la sèrie històrica de l’INE, que es remunta fins a principis del 2008. Per darrere, hi ha els 387.900 ocupats que es van assolir durant el tercer trimestre del 2023, als quals segueixen els 387.400 que es van registrar a finals d’aquest juny.
Els serveis tanquen el setembre amb 287.800 ocupats. En comparació amb el segon semestre d’aquest 2024, l’increment és força significatiu. Reflex, també, de l’arribada de les vacances i de la necessitat d’hotels, botigues, bars i restaurants de disposar de més personal. Durant el tercer trimestre, el sector serveis gironí ha creat 9.800 nous llocs de treball (al juny, la seva xifra d’ocupats se situava en 278.000).
L’augment d’ocupació al terciari, de retruc, també es trasllada a l’agricultura; això sí, en menor mesura. Perquè el sector primari, al llarg d’aquest segon trimestre, suma 3.100 nous ocupats coincidint amb l’època de sega i de collita (i arriba als 9.800). Però aquesta situació no es trasllada ni a la indústria ni tampoc a la construcció. Perquè tant un sector com l’altre han destruït llocs de treball entre juny i setembre.
La indústria perd 4.400 treballadors i tanca el trimestre amb 70.200 ocupats. I en el cas de la construcció, aquí s’han destruït 2.700 llocs de treball (i ara el sector en té 24.800). Tot i això, però, a l’hora de decantar la balança, tant els serveis com l’agricultura contribueixen a pal·liar aquests descensos; i de moment, el saldo global es tanca en positiu. Caldrà veure si la dinàmica es manté durant aquest final d’any (sobretot, tenint en compte que s’entra de ple en temporada baixa).
En paral·lel a la creació d’ocupació, i com ja ve essent habitual en ple estiu, les comarques gironines també redueixen aturats. Segons recull l’EPA, durant el tercer trimestre d’aquest 2024 la taxa d’atur ha baixat gairebé tres punts percentuals, passant del 10,05% amb què va tancar el juny al 7,63% de finals de setembre.
Si aquest percentatge es trasllada en xifres, ara a les comarques gironines hi ha 32.500 desocupats que busquen feina. Són 10.800 menys que els que hi havia a finals del segon trimestre (43.300) i 7.200 menys si es tira un any enrere i la dada es compara amb la del tercer trimestre del 2023, perquè aleshores a finals de setembre a la demarcació hi havia 39.700 aturats.