L'economia digital creix i ja suposa prop del 24% del PIB | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’economia digital creix i ja suposa prop del 24% del PIB

  |   Novetats

El Periódico. L’aportació actual al conjunt de l’economia espanyola és gairebé 5 punts més alta que la d’abans de la pandèmia.

El mateix any que l’economia espanyola s’enfonsava a nivells no vistos des de la Guerra Civil, el teixit empresarial digital s’engreixava prou per batre el seu propi rècord. I segons les primeres estimacions, el 2021 l’assoliment es va repetir. El primer any de pandèmia, l’economia digital va créixer 3,3 punts fins a aportar el 22% del producte interior brut (PIB) del país, llavors d’1,28 bilions d’euros. L’any passat, d’acord amb càlculs encara preliminars, aquest percentatge encara va créixer entre un punt i un punt i mig més, amb la qual cosa l’economia digital ja suposaria prop del 24% de l’economia espanyola en el seu conjunt, gairebé 5 punts més que abans de la covid.

Així ho recull un informe elaborat per Adigital i Boston Consultoria Group presentat aquest dimarts a Barcelona, que fica al sac de l’economia digital tant el consum directe de béns digitals com la repercussió indirecta del sector o la contribució de les persones que treballen en l’entorn digital o tecnològic.

«Part del que hem identificat en aquest estudi –ha introduït el director general d’Adigital, César Tello– és que les empreses que han estat més digitalitzades han sigut més resilients durant la pandèmia». De fet, segons aquest portaveu, si la digitalització de les empreses hagués sigut més alta, probablement el PIB espanyol hauria crescut l’any de l’esclat de la pandèmia. «Una economia més digitalitzada és una economia més forta i competitiva», ha afirmat.

Precisament, la presentació de l’informe s’emmarcava en un acord de col·laboració entre Adigital i l’associació Tech Barcelona amb la idea que l’economia digital dupliqui la seva aportació al PIB en els pròxims vuit anys (2030) fins que suposi el 40% de l’economia espanyola.

«Tant la tecnologia que tenim ara com la que ve ens permetrà fer aquests salts qualitatius», ha explicat Tello. Bona part de la clau, per a ell, és que les pimes es digitalitzin, entenguin que poden ser més eficients amb menys recursos i guanyin, així, més capacitat de creixement i de productivitat. I que, en paral·lel, s’aposti decididament per ajudar les companyies d’alt creixement (‘start-ups’ en fases més avançades, unicorn…). «O ho fem o perdem el segon tren de la digitalització», ha dit.

Llei de ‘start-ups’

Part de l’estratègia també passa perquè la llei de ‘start-ups’ promesa entri en vigor, tot i que amb algunes modificacions. També participaven en l’acte el conseller delegat de Tech Barcelona, Miquel Martí, i la directora d’innovació de Foment del Treball, María Mora, que han reconegut que estan treballant en propostes d’esmenes perquè aquesta llei ampliï fins als 12 anys de vida el límit perquè una empresa sigui considerada una ‘start-up’, sigui més flexible amb els emprenedors en sèrie, eviti al màxim la burocratització i que agiliti i simplifiqui encara més la captació de treballadors internacionals.