L'economia creix més del que es preveia amb un fort avanç del 0,8% del PIB | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’economia creix més del que es preveia amb un fort avanç del 0,8% del PIB

  |   Novetats

La Vanguardia. Inversions, turisme i consum empenyen l’activitat el primer trimestre

És un molt bon inici de l’any, millor fins i tot que el que s’havia pronosticat. L’ Institut Nacional d’Estadística ( INE) va revisar ahir a l’alça una dècima el creixement del primer trimestre, amb la qual cosa el situa en el 0,8%. És el creixement trimestral més gran des de fa gairebé dos anys i es basa en l’ impuls que han suposat la recuperació de la inversió, l’auge de les exportacions, especialment les turístiques, i el manteniment del consum privat.

Amb aquesta dada s’intensificarà encara més la tendència de les organitzacions nacionals i internacionals a revisar a l’alça el creixement per al conjunt del 2024. Al Ministeri d’Economia ja havien apuntat, fins i tot abans de conèixer aquesta xifra, que en la revisió del seu objectiu de creixement d’aquest any, que faran al juliol, la portarien del 2% actual a les proximitats del 2,5%. D’aquesta manera, seguiran la tendència a corregir a l’alça marcada pel Banc d’Espanya, que l’ha situat en el 2,3%, i l’FMI, en el 2,4%.

La menor caiguda de la despesa pública explica la revisió a l’alça d’una dècima respecte a la dada avançada

La polarització política és extrema a Espanya, però tot i això l’economia espanyola en l’àmbit macroeconòmic continua funcionant molt bé, mantenint el bon ritme de creixement de l’any anterior, i amb l’ ocupació mostrant una resiliència sorprenent. Mentrestant, la inflació es modera, però continua a nivells elevats, cosa que va portar ahir el Consell de Ministres a prolongar les mesures fiscals de suport als aliments.

Aquest creixement de vuit dècimes es basa en tres palanques. D’una banda, la inversió, que si bé va ser l’aneguet lleig l’any passat, aquests tres primers mesos s’accelera, amb un 2,6% d’increment de la formació bruta de capital fix, que contrasta amb la caiguda que va registrar en els dos trimestres anteriors. El creixement de la inversió és generalitzat, però destaca especialment en béns d’equipament (3,7%) i en habitatge (2,8%).

Per la seva part, les exportacions donen força a l’activitat econòmica, amb un creixement del 3,3%, mig punt més que en el trimestre anterior, si bé és cert que també es veu compensat per un augment de les importacions. En el terreny de l’exportació, és el turisme el que, una vegada més, té un paper destacat. S’ha erigit en puntal més que mai de l’economia espanyola, cosa que suposa una dificultat extra en la gestió de la seva interferència en les condicions de vida dels residents, cada dia més evident. De gener a març, les exportacions turístiques van augmentar un 17,4%, cosa que va suposar una empenta clau per al conjunt de les exportacions, que contrasta per exemple amb la lleugera caiguda de les exportacions de béns a l’estranger.

L’element que ajuda a explicar la revisió a l’alça d’una dècima del creixement fins al 0,8%, respecte a la dada avançada, és la despesa de les administracions públiques, que cau menys del que s’havia previst en la dada avançada. La despesa pública va ser el gran motor de l’activitat l’any passat i ara tendirà a reduir-se quan tornin a entrar en vigor les regles fiscals, amb l’esperança que sigui el consum privat qui agafi el relleu. En el primer trimestre de l’any, la despesa de les administracions públiques es va reduir sis dècimes, quan el pronòstic inicial era una caiguda d’un punt.

“La revisió ve del consum de les administracions públiques, que cau menys del que estava previst, és l’únic component que canvia de manera substancial respecte a l’ avançament de l’ INE”, afirma María Jesús Fernández, de Funcas. La resta de components confirmen la bona marxa de l’economia, tot i que aquesta economista assenyala la debilitat de la capacitat inversora, malgrat que aquest trimestre hagi augmentat. “No altera la tendència a la debilitat de la inversió”, afirma Fernández.

“ Continuem amb la bona ratxa de notícies econòmiques”, va afirmar el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en relació amb aquesta dada, i va destacar que es tracta d’un creixement equilibrat que “reflecteix el dinamisme de l’economia en aquest 2024”. També va afegir que aquest 0,8% es basa en el creixement de la inversió, l’aportació del consum privat i la fortalesa del sector exterior.

D’aquesta manera, l’any comença amb millors xifres de les que s’havien previst, amb aquest 0,8% que suposa el creixement trimestral més gran des del segon trimestre del 2022, quan el PIB va augmentar un 2,5%. L’any passat va anar de menys a més, amb un final molt positiu (un increment del 0,7% en l’últim trimestre), que ara fins i tot s’ha superat en el període de gener a març del 2024.