L'economia catalana es desaccelerarà l'any vinent per les perspectives globals | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

http://www.elpunt.cat

L’economia catalana es desaccelerarà l’any vinent per les perspectives globals

  |   Novetats

El Punt. El govern rebaixa quatre dècimes la previsió de PIB per al 2024, que quedarà en un 1,8%. Per a enguany la projecció millora set dècimes, fins a un 2,4%. L’atur es continuarà reduint per sota dels nivells del 2008.

El govern català ha fet una revisió agredolça de les perspectives a curt termini per a l’economia del país. Segons la previsió del Departament d’Economia i Hisenda, el PIB català creixerà enguany un 2,4%, és a dir, set dècimes més que el pronòstic anterior del departament. En canvi, l’any que ve el panorama global ha fet que els responsables econòmics del govern considerin que l’avenç de l’economia catalana es quedarà en un 1,8%, quatre dècimes per sota de la projecció anterior.

El Departament liderat per la consellera Natàlia Mas ha considerat prudent tenir en compte l’elevada incertesa pel que fa al context internacional, amb la persistència de la guerra a Ucraïna i les seves derivades, com ara la inflació i l’enduriment de les condicions financeres arran de les successives pujades de tipus per part del BCE.

No obstant això, el PIB català manté un diferencial positiu respecte al conjunt de la zona euro, que projecta creixements més propers a l’1% i que evolucionarà en línia amb el creixement de l’economia espanyola.

La previsió econòmica per a enguany a Catalunya no iguala ni de lluny la remuntada de l’any passat (5,5%), ja que el 2022 va ser el de la recuperació després de la pandèmia. Economia creu que l’exercici es tancarà amb una aportació positiva tant de la demanda interna (1,3 punts) com l’externa (1,1 punts). Alhora, però, l’afebliment del consum de les llars es compensarà per l’estabilitat laboral i la progressió dels salaris. Mentrestant, l’augment del consum públic serà moderat, de l’1,9%.

En el capítol de les exportacions, se’n frenarà una mica el creixement fins a un 8%. Les vendes a l’exterior es veuran condicionades pel marge cada vegada més limitat en la recuperació del turisme estranger i per un entorn més afeblit. No obstant això, les exportacions de béns s’han mostrat dinàmiques en el que va d’any i s’espera una aportació destacada al PIB del turisme estranger. Les importacions totals avançarien un 6,1%.

Pel que fa al mercat de treball, s’apunta una moderació en la creació d’ocupació, després de la recuperació intensa de 2021 i 2022, en un context de fort dinamisme de la població activa. Les previsions per al 2023 apunten una creació d’ocupació de 55.700 llocs de treball. Aquesta dinàmica, juntament amb l’augment destacat de la població activa, condueix a una disminució de la taxa d’atur, fins al 9,3%, el nivell més baix des del 2008.

L’escenari per al 2024

El 2024, tot i la moderació en el ritme de creixement del PIB, aquesta macromagnitud creixerà en termes absoluts per sobre dels 300.000 milions d’euros. Hi guanyarà protagonisme la demanda interna, per la millora de la confiança, la recuperació progressiva de les rendes reals i el desplegament dels fons europeus Next Generation.

El consum de les llars millorarà el ritme de creixement fins a un 1,9% i la inversió fins al 3%. Per al consum públic, per la seva banda, el govern espera un creixement moderat, de l’1,6%, en un any on es reactivaran les regles fiscals europees. La contribució de la demanda externa es redueix per l’esgotament del marge de recuperació del turisme estranger durant l’any 2023. No obstant això, la demanda externa romandrà en equilibri. Les importacions (amb un augment del 4,1%) avançaran una mica més que les exportacions (3,6%), impulsades per la inversió.

Mercat de treball

Després d’una notable i continuada millora en els indicadors del mercat laboral d’ençà de principi del 2021, el Departament d’Economia considera que el mercat de treball català es troba cada vegada més a prop del seu potencial. Així, el 2024 l’ocupació equivalent a temps complet avançarà un 1,1%, fet que es traduirà en la creació de gairebé 39.000 llocs de treball que permetrien reduir lleugerament la taxa d’atur, fins a un 9,2% de la població activa.