L’economia blava obre les portes a nous perfils professionals
El Periódico. L’emergència d’un sector que persegueix una relació més sostenible amb el mar porta les empreses a buscar treballadors superespecialitzats.
L’impuls de l’economia blava, considerada estratègica a Barcelona i una oportunitat per a moltes poblacions costaneres, està generant una demanda de nous perfils professionals que no sempre són fàcils de trobar. L’emergència d’aquest sector, que busca una relació més sostenible amb el mar, requereix noves aptituds i habilitats que les empreses han d’incorporar.
Mariner de port, manteniment d’instal·lacions marines, maneig d’embarcacions de salvament, gestió del comerç internacional en l’àmbit portuari o d’altres més específiques relacionades amb les energies renovables marines són algunes de les formacions que estan en marxa. Els coneixements s’imparteixen en grups habitualment de 15 alumnes i mitjançant la participació d’experts en aquests sectors, procedents d’institucions públiques i privades com per exemple l’Institut de la Nàutica, el Port Olímpic, Escola Port FP del Mar, la Federació Catalana de Vela i Raley Estudios Costeros, entre d’altres.
Aquests cursos es van iniciar el 2022 i, des d’aleshores, alguns s’han repetit fins a tres vegades a causa de la gran demanda. No obstant, les places ofertes, de moment un total de 135, s’ajusten a les “necessitats reals de les empreses”, com indica la directora de formació de Barcelona Activa i del Pla Estratègic d’Ocupació, Lorena Ventura, ja que l’objectiu és “respondre d’una forma efectiva al mercat de treball”.
L’impuls de la Copa Amèrica
Així ho constata la regidora de Promoció Econòmica i Treball de l’Ajuntament de Barcelona, i presidenta de Barcelona Activa, Raquel Gil, per a qui “els diferents cursos d’economia blava estan permetent que moltes persones obtinguin feines relacionades amb els ecosistemes marins i l’activitat econòmica relacionada amb el mar, que les empreses demanen cada vegada més”. L’any vinent, “l’arribada de la Copa Amèrica de vela en serà un bon exemple, ja que generarà nous llocs de treball de qualitat”, afegeix Gil.
Per definir el nou programa de formacions de l’any 2024, Barcelona Activa està treballant, a més a més, amb el Port de Barcelona i el sector privat en la localització del tipus de perfils que més demanen les empreses. Precisament, el port compta amb la Taula de Formació i Ocupació, que integra Barcelona Activa. “En aquest espai, escoltem per després planificar i elaborar les accions formatives”, explica la directora de formació.
Treballar amb el sector ha permès advertir des d’un començament que l’economia blava engloba activitats que són molt diverses, cada una amb diferents necessitats formatives. D’aquesta manera, s’hi distingeixen els subsectors de l’oci i l’esport; el transport de mercaderies i de persones; la pesca i l’aqüicultura, i la investigació i els recursos marins. S’hi afegeixen, a més, els serveis de port, que integren activitats tan diverses com per exemple el manteniment i la reparació de les embarcacions, la gestió de trànsit portuari i del comerç internacional, entre moltes d’altres. Segons la seva complexitat, les formacions poden anar des de les 16 hores fins a les 345.
Tot i així, “en tots aquests hi ha una necessitat comuna: dominar els idiomes en aquest sector és essencial, i hem detectat que sol ser una carència”, explica Ventura. És per aquest motiu que totes les formacions incorporaran l’anglès, amb especial atenció al vocabulari específic en cada una de les matèries. L’anàlisi sobre els perfils professionals que requereix l’economia blava ha revelat alhora que també es requereix maritimitzar els oficis tradicionals. Es demanen pintors, fusters, electricistes… però amb coneixements addicionals sobre com treballar els materials aptes per al mar o sobre les circumstàncies de l’entorn marítim.
“Un fuster marítim pot treballar en una fusteria tradicional, però un que sigui tradicional no pot exercir-se de la mateixa manera, i amb la seva conversió podrà cobrar molt més”, expliquen des de Barcelona Activa. L’economia blava i el sector marítim també demanen personal tècnic i enginyers per al gran desenvolupament tecnològic que experimenta aquest sector.