L’auge de la muntanya esperona el turisme al Pirineu
La Vanguardia. El sector reitera la dificultat per trobar personal de temporada
Elisabet Farrero surt de la cuina amb un apetitós plat de carpaccio de cérvol, una de les especialitats del seu restaurant, El Ventador. És un divendres de juliol d’un cap de setmana de falles i els turistes comencen a arribar a Barruera, a la Vall de Boí. Farrero posa de manifest el que és un problema generalitzat al Pirineu i a moltes altres destinacions de Catalunya, la falta de personal. El lloc de Farrero és als fogons, però la dificultat per trobar un responsable de sala amb una certa experiència fa que sigui ella la que assumeixi temporalment aquesta funció. La Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, i el Pirineu en general han iniciat la temporada d’estiu amb l’esperança d’ aconseguir uns bons resultats, semblants als de l’any passat.
La covid va descobrir la muntanya a molts urbanites que havien estat durant mesos tancats. Algunes de les persones que van escollir el Pirineu repeteixen, d’altres han recuperat les vacances habituals. “ De l’Alta Ribagorça al Pallars Sobirà el sentiment generalitzat és que s’ha tornat a la normalitat, tot i que es manté la tendència a l’alça del perfil de l’excursionista amant d’embarcar-se en rutes de diversos dies o de coronar cims”. “El que més demana el visitant és informació sobre itineraris de senderisme i sobre el parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que caminar és de franc. Ha pujat considerablement el nombre de persones que arriben en furgoneta i estacionen a la zona del pantà de Cavallers o en algun dels dos càmpings del municipi”, informen a l’oficina de turisme de la Vall de Boí.
El juliol i l’agost els refugis ubicats al parc nacional estan pràcticament al 100% i, si tinguessin més places, també les omplirien, en gran part pel ganxo de la popular travessa Carros de Foc. “Al juny, el setembre i l’octubre, que abans eren mesos més fluixos, ara tenim més gent, especialment estrangers, britànics, belgues, francesos, holandesos, canadencs…”, detallen fonts de la plataforma Refus Online.
“Cada vegada es reserva amb més antelació als refugis. Abans la temporada alta s’iniciava per Sant Joan, ara el 7 de juny ja estem al màxim”, comenta Joan Marc Henares, coordinador de la companyia Guies Carros de Foc. “ Vam començar l’estiu del 2020 amb tres travesses de cinc o sis dies al mes de mitjana, ara hem triplicat aquesta xifra. Hi ha un increment molt important del turisme de muntanya i dels excursionistes que valoren la feina dels guies”, explica Henares.
El dels refugis és un altre món. Ubicats en espais protegits on no està permesa l’acampada, l’oferta és limitada; per això l’ocupació és més ràpida.
L’activitat d’ El Ventador, igual que la d’altres negocis de les comarques pirinenques, es concentra els caps de setmana, Pasqua, Nadal i agost. L’estacionalitat, la dificultat per signar un lloguer assequible i els horaris del sector de l’hostaleria són els principals motius que compliquen trobar treballadors.
Molt a prop d’ El Ventador, Cecilia Jordana, que gestiona l’hotel familiar Farré d’Avall, destaca que entre l’auge del senderisme, l’atractiu de les falles i una cursa de muntanya, que ha atret 3.000 persones a la Vall de Boí, les últimes setmanes han funcionat molt bé. El romànic és un altre poderós puntal. “Nosaltres obrim tot l’any i això ens salva en el tema de personal, però quan hem de reforçar els equips costa molt, els joves no volen treballar en l’hostaleria”, constata Jordana. “Després de la covid els ciutadans es mouen més. Abans, el 15 d’agost ja s’acabava la temporada, ara, en el nostre cas, es prolonga fins al setembre”, afegeix.
“Estem en uns nivells normals, bons, però sense aglomeracions, excepte per Sant Joan. Els caps de setmana de finals de juny i de juliol estem entre el 75% i el 90%, i els dies feiners, del 60% al 70%. A l’agost, al Pirineu ens situarem entre el 80-95%, en alguns casos el 100%, fins al dia 20”, indica Josep Castellarnau, hoteler al Pallars Sobirà, i president de la Federació d’Hostaleria de Lleida. Considera que ha baixat la mitjana de dies que els turistes passen al Pirineu, de set a entre tres i cinc dies, per motius econòmics o perquè divideixen les vacances entre diferents destinacions.
Les percepcions sobre l’evolució d’aquesta campanya d’estiu són diferents en funció de la zona pirinenca i del tipus d’allotjament. L’increment de places a les comarques del Pirineu català ha vingut motivat principalment per la proliferació d’ HUT ( habitatges d’ús turístic), que, segons les últimes dades del Patronat de Turisme la Diputació de Lleida, sumen 20.994 llits, al davant dels 18.864 dels càmpings i els 14.268 dels hotels. Els de refugis, albergs de joventut, campaments i cases de colònies s’acosten als 5.000.
L’alcalde de Vielha e Mijaran i vicepresident del patronat de la Diputació, Juan Antonio Serrano, subratlla que diversos municipis han aprovat moratòries i altres mesures per limitar el creixement dels HUT, pel fet que hipotequen l’accés a l’habitatge. Vielha va ser dels primers el 2019 i, en aplicació del decret llei del novembre de la Generalitat, preveu que el 2028 no quedi cap HUT al seu terme municipal. “Els HUT –afegeix–s’han sortit de mare, cada vegada hi ha menys pisos per als veïns i per als que venen a treballar, si algú en troba és caríssim. A mi el que més em preocupa és la joventut que vol emancipar-se, els que viuen aquí tot l’any. Les empreses de temporada haurien d’espavilar-se per oferir allotjament al seu personal”.
Serrano confia a mantenir les ocupacions del 2023, però assenyala que la meteorologia ha condicionat l’ inici de la temporada. La pluja i el fet que la calor hagi començat més tard del que és habitual han alentit les reserves, que en el cas dels hotels es formalitzen amb poca antelació.
La revolució de les autocaravanes ha donat un nou impuls a les zones d’acampada, que havien retrocedit a favor dels bungalous, comenta Marta Cortina, vicepresidenta de l’ Associació de Càmpings de Lleida. El ritme de reserves és semblant al del 2023, tot i que amb un cert increment per a finals d’agost. El desafiament d’aquest sector és augmentar el client estranger, que ara no arriba al 20% del total, fora de la temporada alta, remarca Ramon Solsona, gerent de l’associació esmentada.
El juny i el juliol, l’organització de fires, les falles i esdeveniments esportius com l’ UTMB de la Val d’Aran o el Garmin Mountain Festival de la Vall de Boí animen l’inici de la campanya d’estiu.
L’hoteler del Pallars Manel Irimia, al capdavant de Ràfting Llavorsí, corrobora que una bona part del creixement ve pels senderistes i també pels ciclistes. “La tecnologia –afegeix– ha facilitat l’accés a la muntanya, la gent sap que, si es perd, la rescataran”.