L'atur cau al maig fins a nivells previs a la crisi del 2008 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’atur cau al maig fins a nivells previs a la crisi del 2008

  |   Novetats

El Punt. Recula en 16.671 persones i queda en menys de 350.000 desocupats. Els contractes indefinits continuen a l’alça Cata­lu­nya va gua­nyant bata­lles a l’atur mes rere mes. Con­cre­ta­ment, aquest maig es va tan­car amb 16.671 per­so­nes menys apun­ta­des a les llis­tes del Ser­vei d’Ocu­pació de Cata­lu­nya (SOC), fet que com­porta una dava­llada del 4,6% res­pecte al mes previ. Una altra xifra de la revi­fa­lla labo­ral indica que el nom­bre total de deso­cu­pats a casa nos­tra que ahir va difon­dre el Minis­teri de Tre­ball, 348.027, és infe­rior al llin­dar psi­cològic de les 350.000 per­so­nes, un nivell obli­dat ni més ni menys que des de l’agost del 2008, és a dir, no tan sols abans de la pandèmia, sinó molt més enllà, en un moment previ a la gran crisi finan­cera del segle.

Les dades del minis­teri també posen de mani­fest la influència dels recents retocs de la reforma labo­ral, ja que, dels 257.021 con­trac­tes sig­nats el mes pas­sat, gai­rebé la mei­tat, 121.847, van ser inde­fi­nits. Les xifres intera­nu­als també són posi­ti­ves, ja que, si com­pa­rem la situ­ació actual amb la de fa un any, l’atur s’ha reduït a Cata­lu­nya en 133.790 per­so­nes, és a dir, un 27,7%, i s’hi han creat 164.177 llocs de tre­ball.

Ana­lit­zant les dades per demar­ca­ci­ons, a totes s’hi han regis­trat des­cen­sos en l’atur, espe­ci­al­ment de manera rela­tiva a la de Lleida, on la tem­po­rada de la fruita ha acti­vat l’ocu­pació en l’agri­cul­tura. A les de Girona i Tar­ra­gona va ser el sec­tor de ser­veis, impul­sat pel bon ritme en l’arri­bada de turis­tes, el res­pon­sa­ble de la millora en el mer­cat labo­ral. A Bar­ce­lona, la reducció de l’atur regis­trat es va deure tant a l’auge dels ser­veis com a la millora, dis­creta, de la indústria.

El govern va cele­brar les dades “rècord” i “històriques”. El secre­tari gene­ral de Tre­ball, Enric Vinaixa, va indi­car que els can­vis a la reforma labo­ral poden tenir molt a veure amb l’incre­ment nota­ble de la con­trac­tació inde­fi­nida, per bé que una part “impor­tant” de prop d’un terç d’aquests con­trac­tes, va adme­tre Vinaixa, cor­res­po­nen al tipus “fix dis­con­tinu”. Per aquest motiu, el secre­tari gene­ral va ins­tar a “donar una mica més de marge de temps”, apro­xi­ma­da­ment un any, per com­pro­var si es con­so­lida la tendència.

Satis­facció i cau­tela

Els agents soci­als van cele­brar la “fita històrica”, segons Josep Ginesta, direc­tor gene­ral de Pimec, que tan­ma­teix va fer una crida a man­te­nir un “opti­misme res­pon­sa­ble”, “sense exces­si­ves eufòries”. Al seu torn, Foment del Tre­ball va eme­tre una nota en què, a més d’aplau­dir les dades, recor­dava que cal “estar alerta” a les con­seqüències del con­flicte a Ucraïna, de l’IPC des­bo­cat i de l’apli­cació de la reforma labo­ral. “S’ha de con­si­de­rar –con­cloïa la nota– que també es tracta del mes més pro­pici per a l’ocu­pació per l’inici de la tem­po­rada turística.”

Els sin­di­cats defen­sen que la reforma labo­ral és la que està afa­vo­rint l’incre­ment de la con­trac­tació, espe­ci­al­ment la inde­fi­nida. Amb tot, UGT va recla­mar mesu­res com la renda garan­tida de ciu­ta­da­nia per com­ba­tre l’alça dels preus, i CCOO va insis­tir que encara hi ha “deso­cu­pació i tem­po­ra­li­tat”.