L’aqüicultura s’impulsa a la Costa Brava per adaptar-se al canvi climàtic
Diari de Girona. Els Grups d’Acció Locals Pesquers (GALP) porta a terme accions per donar a conèixer el valor de productes i la cuina d’espècies com el llobarro o el musclo
L’aqüicultura com una manera d’adaptar-se al canvi climàtic en els sectors del turisme i la pesca a la Costa Brava. És en el que treballen els Grups d’Acció Locals Pesquers (GALP) amb accions per donar a conèixer el valor dels productes que es crien a la costa i la seva cuina. El llobarro o el musclo en són un exemple. Dins el projecte eCOadapt50 s’han executat quatre projectes. S’han destinat durant el 2024 100.000 euros als projectes.
Descobrir el potencial gastronòmic de l’aqüicultura ha estat l’objectiu. Amb aquesta idea s’ha comptat amb la col·laboració de l’empresa Inspira Gastronomia.
Es treball en aconseguir que sectors com el turisme o la pesca, activitats que són vulnerables al canvi climàtic, puguin adaptar-se. L’aqüicultura permet criar un producte pesquer sense dependre de les captures.
La Confraria de Roses treballa des de fa 33 anys amb el llobarro «defensant la qualitat de l’alimentació, de la qualitat dels alevins, les mesures positives del benestar animal i el seguiment ambiental immediat que es fa de l’ecosistema». A Roses hi ha una piscifactoria. El musclo de l’Ebre o les algues de Galícia són altres exemples d’aquest tipus d’activitat.
Una de les maneres a través de les quals es dona a conèixer el producte és la cuina organitzant tallers de cuina. Durant el mes d’octubre es va celebrar un showcooking adreçat als estudiants de cuina de l’Escola d’Hosteleria de Figueres. Es va portar a terme dimecres. De la mà d’Inspira Gastronomia i del restaurant La Falconera de Roses es va mostrar el potencial de l’aqüicultura. Una altra sessió es va fer el 5 de novembre a l’Aula Gastronòmica de Roses i la propera serà el 19 al Maram de l’Escala.
El projecte disposa de 67.000 euros per a estudis i 15.500 per a equipaments. Està previst que el 13 de novembre, en el marc del II livinglab es decideixen les accions que s’han de portar a terme amb aquest pressupost.
Les accions estan finançades per la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya. El projecte europeu eCOadapt50 treballa en l’adaptació al canvi climàtic amb accions principalment adreçades a sectors vulnerables com l’agroramaderia, forestal, pesquera i turística en 19 espais de Catalunya que representen el 60% de la superfície catalana i més d’un 10% de la seva població.
El principal objectiu és la resiliència per construir un futur per als territoris reduint la vulnerabilitat de les activitats socioeconòmiques davant els impactes del canvi climàtic al territori.