L'agost millora, però no és suficient | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’agost millora, però no és suficient

  |   Novetats

Diari de Girona. El turisme rural (95% d’ocupació), el gran beneficiat de la COVID-19. Catalunya tanca una temporada d’estiu marcada per l’explosió de casos de coronavirus al mes de juliol, i això les comarques gironines ho han patit. En general, l’ocupació ha estat millor que l’estiu passat, però no ha estat suficient per arribar als nivells de l’any 2019. En tota la província s’ha registrat, de mitjana, una ocupació del 77% durant el mes d’agost i el juliol es va tancar amb un 66%.

Les xifres creixen lleugerament a la Costa Brava Nord, en què els establiments han tingut un 80% de les habitacions plenes i en les poblacions de la Costa Brava Centre, que han tingut un 90% d’ocupació gràcies al volum de turistes nacionals que han estat allotjats en hotels i càmpings de la zona.

Previsió per al setembre

De cara al setembre, el president de la Federació d’Hostaleria de Girona, Antoni Escudero, preveu que les ocupacions segueixin «un bon ritme», tot i que no estaran a nivells de ple estiu. Escudero ha insistit que malgrat ser percentatges elevats, els empresaris han aprofitat l’estiu per «pagar despeses i agafar treballadors fixos discontinus» però tanquen un any regular. El president, a més, ha lamentat que encadenin massa mesos «d’anar tirant»perquè deixa el sector tocat.

D’altra banda, també cal destacar els establiments de turisme rural, que han tingut un 95% d’ocupació. Segons Escudero, «els clients se senten més segurs en les cases rurals perquè no es comparteixen espais amb gent, com pot passar en els hotels».

Lloret i Blanes

Un exemple clar són les localitats de Lloret de Mar i Blanes (Selva), que són unes de les que menys percentatge d’ocupació han tingut degut a l’absència del mercat britànic i francès.

Per al territori gironí, aquests dos mercats són clau cada any. Així ho deixava clar el president de la Federació d’Hostaleria, Antoni Escudero, esmentant que «la meitat dels visitants estrangers que venen a Girona són francesos i això fa que si aquest mercat no respon, les ocupacions de seguida se’n ressentin».

França no ho posa fàcil

L’augment de contagis que es va registrar a Catalunya durant el mes de juliol va frenar totes les expectatives de creixement que hi havia pel sector. Es preveia que l’aeroport de Girona incrementaria el nombre de connexions durant l’estiu i no ha estat així. També s’havien de reactivar els touroperadors i tampoc ha passat. Però per Escudero un dels principals responsables de la falta de visitants internacionals és la campanya del govern francès amb la col·laboració dels mitjans de comunicació per dissuadir els seus habitants de venir a Catalunya de vacances.

El portaveu dels empresaris turístics creu que els missatges desaconsellant les vacances a Catalunya i obligant els turistes a presentar PCR o un test d’antígens en travessar la frontera era una «lluita encoberta» per aconseguir que els francesos aprofitessin aquest estiu per fer turisme al seu país. «Tothom intenta captar clients», ha afirmat Antoni Escudero. De fet, el president de la Federació d’Hostaleria ha recordat que a França «també els han faltat turistes» i per això volien retenir el màxim nombre de visitants locals.

La tímida arribada de turistes internacionals també han afectat el sector a Barcelona. «Hem tingut una temporada dolenta», reconeix el director general de Gremi d’Hotels, Manel Casals. La ciutat ha tancat l’agost amb unes ocupacions del 70% en els hotels oberts, només la meitat del total. Abans de la pandèmia, la capital catalana tenia 60.000 persones dormint en aquests establiments cada nit. Aquest estiu, la mitjana ha estat de 15.000, quatre vegades menys.

Lleida, la més beneficiada

La província de Lleida sí que ha tingut un bon estiu amb una ocupació que ha fregat el 100% durant el mes d’agost gràcies a l’oferta turística de la demarcació.

Arran de la pandèmia, les activitats familiars, de natura i a l’aire lliure han atret el turista de proximitat. De fet, el Patronat de Turisme calcula que més del 80% dels visitants d’aquest estiu a la plana i al Pirineu de la província són catalans.