L'Agència Tributària reclama 14 milions a dues empreses d'aigües gironines | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’Agència Tributària reclama 14 milions a dues empreses d’aigües gironines

  |   Novetats

Diari de Girona. A la llista de deutors del 2022 hi continuen apareixent Rec Madral i Riera de Cabanyes, dues companyies vinculades la família Mallart. A Catalunya, una quarantena de contribuents acumulen un deute de 73,8 milions d’euros.

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) reclama 14 milions d’euros a dues empreses d’aigües gironines vinculades a la família Mallart i que es dediquen al subministrament d’aigües a diverses urbanitzacions de la Selva. En concret, demana el cobrament a Rec Madral Companyia d’Aigües SA, de Maçanet de la Selva, de 7,5 milions d’euros i de 6,8 milions d’euros a Riera de Cabanyes Companyia d’Aigües.

Els deutes són relacionats amb els tributs propis o els cedits que gestiona l’ATC, com impostos de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, successions i donacions, patrimonis, la taxa sobre el joc i liquidacions procedents de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en relació amb el cànon de l’aigua.

La Generalitat va decidir el 2019 publicar la llista anual de persones amb deutes o sancions tributàries pendents per import superior al milió d’euros com una de les mesures fiscals incloses en el Pla de prevenció de frau fiscal i foment de les bones pràctiques tributàries 2019-2022. Les dues empreses gironines apareixien des de fa anys al llistat i el deute ha augmentat any rere any.

L’objectiu, afirmen, és conscienciar sobre el compliment voluntari de les obligacions fiscals. La Generalitat també aclareix que la publicació de la llista posa fi a la via administrativa i que els integrants de la llista poden posar un recurs potestatiu davant el director de l’ATC en el termini d’un mes o un contenciós administratiu davant el jutjat en el termini de dos mesos, però en cap cas els dos recursos alhora. A banda de REC Madral Companyia d’Aigües i Riera de Cabanyes Companyia d’Aigües, al llistat també apareix una altra empresa gironina, Roses Shipyard SL, dedicada al sector de les embarcacions, que acumula un deute d’1.093.890 milions d’euros.

Les companyies de la família Mallart vinculades al servei d’aigua han viscut en els darrers anys diverses polèmiques, algunes de les quals han acabat als tribunals. Fa poc més d’un any, per exemple, l’ajuntament de Maçanet de la Selva va anunciar que passava a gestionar, de forma definitiva, el subministrament a la urbanització Residencial Park, després de mesos de disputes.

Un deute de 73,8 milions

Segons el darrer llistat de l’ATC publicat ahir, un total de 41 persones físiques i jurídiques tenien un deute de 73,8 milions d’euros amb l’Agència Tributària de Catalunya a 31 de desembre de 2022. A la llista de deutors hi continuen empreses com Playbadalona S.A, amb més de 10 milions d’euros pendents.

Respecte a les dades del 2021, que es van publicar fa un any, el nombre de deutors i la quantitat pendent a abonar ha disminuït: aleshores eren fins a 51 deutors que sumaven un import total de 88,5 milions d’euros. Ente les societats, hi figuren també Moramar SA, amb un deute de 3,3 milions d’euros; Recreativos Caballero SL, amb 2,3 milions d’euros; Ibupe Rehabilitació S.A, amb 1,6 milions d’euros; o Comunitat d’Aigües SL, amb 1 milió d’euros; entre altres.

Entre les persones físiques destaca Montserrat Unanue Navarro, amb 3,1 milions d’euros; i Victor Juan Fontfreda, amb 2,3 milions d’euros. També hi ha Nancy Janneth Suárez Caceres i Enrique Trave Valls, amb 2,4 milions d’euros cadascú; Luis Ventura Elias, amb 1,5 milions d’euros; Francisco Vicente Ros, amb 1,4 milions d’euros; o Natividad Casanovas Solandes, amb 1,3 milions d’euros.

El nombre de deutors i la quantitat pendent a abonar ha disminuït respecte a les anteriors dades