L'adaptació al canvi és la competència que més valoren les empreses | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’adaptació al canvi és la competència que més valoren les empreses

  |   Novetats

Diari de Girona. Assumir responsabilitat, gestionar el temps i acceptar les crítiques, altres elements que tenen en compte les companyies a l’hora de contractar.

 L’adaptació al canvi és la competència que més valoren les empreses a l’hora de contractar. Així ho revela un baròmetre de la UOC i la patronal Pimec, que detalla que la meitat de les ofertes laborals publicades a Catalunya durant el 2023 van requerir aquest element. Assumir responsabilitats, saber gestionar el temps i l’estrès, acceptar les crítiques i mostrar iniciativa són altres aspectes que tenen en compte les companyies. Es tracta de les anomenades «competències toves», que segons l’estudi cada vegada es demanen més. En concret, en l’últim any fins a set de cada deu vacants laborals les requerien. El baròmetre s’actualitzarà periòdicament i permetrà conèixer les demandes i necessitats del mercat de treball.

El president de la Pimec, Antoni Cañete, remarca que el «principal problema» que tenen actualment les empreses és la manca de perfils adequats a les seves necessitats. És per aquest motiu que la patronal de les petites i mitjanes empreses en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha treballat en la nova eina. L’objectiu és «escoltar el mercat» i a partir d’aquí «saber les competències» amb què cal dotar als alumnes. Els resultats parteixen de l’anàlisi de més d’un milió d’ofertes publicades en línia a Catalunya entre el 2018 i el 2023.

Les «competències toves» són les que es poden aplicar a totes les professions i fan referència a habilitats «molt humanes, transferibles i transversals». Així ho resumeix la investigadora de la Unitat de Prospecció i Anàlisi Laboral de la UOC Míriam Duran, que ha participat en el projecte. Duran explica que sobretot han detectat que les companyies valoren les habilitats en autogestió, socials i de comunicació. A més, indica que les empreses catalanes ho demanen en major proporció que la mitjana de l’Estat.

La investigadora també assegura que la tendència ha anat a l’alça en part pel canvi tecnològic que han viscut les empreses en els últims anys. «Aquests canvis fan molt important que la gent sigui capaç d’adaptar-se, que sigui proactiva i disposada a treballar en equip, perquè sols no podem fer un projecte», apunta.

La primera edició del baròmetre, que ha aprofundit precisament en aquestes competències toves, també detalla que durant l’any passat la capacitat d’adaptar-se al canvi va ser una habilitat demanada en la majoria dels sectors (96%) i ocupacions (68%). A banda de les mencionades anteriorment, altres competències importants són el fet de mostrar compromís, gestionar la qualitat, treballar de manera independent i mostrar determinació.

Per la seva banda, el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, sentència que les «competències toves» tenen a veure amb les «actituds de les persones». «Quan parlem amb les empreses ens parlen d’actituds: quan han aconseguit que la gent treballi les hores que hauria de treballar, no tenen l’actitud que probablement esperarien. Quan parlem de competències toves en el fons parlem d’això», afirma.

El baròmetre es pot consultar en línia i també revela que els perfils tecnològics són els més buscats. En concret destaquen els analistes de sistemes, que durant el 2023 van representar el 3,2% de les ofertes de feina, i els desenvolupadors de programari (3,1%). També hi ha una «demanda considerable» de professionals de l’àmbit comercial i la publicitat i de l’àmbit de les instal·lacions. Aquests darrers són especialment buscats a les demarcacions de Tarragona i Lleida.

L’estudi assegura que les companyies valoren les habilitats en autogestió, socials i de comunicació