L’ACA aprova apujar un 33% la tarifa de l’aigua a partir del mes de gener
El Punt. El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va aprovar ahir a la tarda la proposta de l’ens Aigua Ter-Llobregat (ATL) d’apujar un 33,7% la tarifa mitjana, que passarà de 0,74 a 0,99 euros per metre cúbic. L’increment ha estat validat també pel consell de la Xarxa Ter-Llobregat. Segons ha detallat la companyia, la pujada es començaria a aplicar el gener de l’any vinent i tindria un impacte d’un euro per persona i mes, malgrat que l’import definitiu pot variar en funció de cada municipi. De fet, seran els ajuntaments els que hauran de determinar com es trasllada l’increment a la factura de l’aigua.
Entre els motius de la pujada, que posa fi a una congelació de preus vigent des del 2017, hi ha la sequera, el preu de la llum i el sobrecost que causa l’ús de plantes dessaladores. En concret, les plantes del Prat i de Blanes funcionen al màxim.
L’ATL gestiona la xarxa d’abastament d’aigua que dona servei a més del 90% de la població de Catalunya, un percentatge que suposa prop de 5,5 milions de persones. Recorda que, en els darrers sis anys, la seva tarifa s’ha mantingut congelada. De fet, indica que el 2022 el govern va renovar la decisió de mantenir aquesta mesura un any més pel context econòmic de pujada general de preus. Segons l’ATL, els costos derivats de l’abastament de l’aigua, com ara l’energia, el personal i l’aprovisionament de materials, han augmentat un 21% respecte a l’IPC del 2017.
Per la seva banda, el govern defensa la tesi que l’increment proposat no ha d’acabar repercutint en el que paguen els usuaris, o com a mínim aquests últims no l’assumiran en la seva totalitat. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va indicar ahir, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, que aquest augment es planteja “per a l’aigua en alta, la que es dona als ajuntaments”, que seran els que després “definiran les taxes concretes i els beneficis socials” per tal de fixar els preus finals.