La UdG es manté entre els 900 millors centres universitaris del món | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La UdG es manté entre els 900 millors centres universitaris del món

  |   Novetats

Diari de Girona. Per cinquè any consecutiu la institució gironina apareix en el rànquing de Xangai, el més prestigiós a escala mundial. La UB entre les 300 millors.

La Universitat de Girona es manté per cinquè any consecutiu dins el prestigiós rànquing de Xangai o ARWU (Classificació Acadèmica d’Universitats del Món, en les seves sigles en anglès), la classificació universitària internacional més coneguda del món. Concretament, se situa entre les posicions 801 i 900, com ha fet des que va entrar dins aquesta llista per primera vegada l’any 2019. L’ARWU té en compte diferents criteris per classificar els centres acadèmics, i n’analitza unes 2.500 de les 30.000 que hi ha al món, tot i que en el rànquing només apareixen les primeres mil.

El rànquing de Xangai és elaborat cada any per la Universitat de Jiao Tong, a Xangai (Xina). La llista surt des de l’any 2003 i en aquesta es tenen en compte aspectes com el nombre de docents i antics alumnes d’una universitat que han aconseguit un Premi Nobel o una medalla Fields -el premi més important en matemàtiques. També es puntua els investigadors altament citats que estan a les plantilles de les institucions, publicacions rellevants que s’han fet i el rendiment acadèmic per càpita d’una institució.

El centre acadèmic gironí no suma cap punt pel que fa a docents o antics alumnes que han aconseguit el Nobel o una medalla Field. Tampoc en investigadors altament citats. Sí que en suma 4,4 d’un total de cent en un dels grups de publicacions rellevants, mentre que en l’altre en suma 21,3. També en suma 19,8 en rendiment acadèmic per càpita de la mateixa institució.

A escala estatal la UdG se situa entre les posicions 28 i 30, però és la pitjor de Catalunya

En aquest últim bloc és la setena millor d’Espanya.

38 universitats espanyoles

La UdG continua en la mateixa posició en l’àmbit mundial, però, en canvi, millora la situació en l’àmbit espanyol. En el rànquing de l’any passat estava entre les posicions 31 i 34 i ara se situa entre la 28 i la 30. Això es deu al fet que dinou institucions espanyoles de les quaranta que estaven a la llista l’any passat han baixat posicions, mentre que el centre gironí s’ha mantingut. Tot i així, la UdG és la que té una pitjor posició en l’àmbit català.

El 2022 hi havia quaranta universitats espanyoles en el rànquing de Xangai, mentre que enguany n’hi ha 38. Han desaparegut de la llista la de Las Palmas i la d’Elx. Mentrestant, la Universitat de Barcelona és la més ben posicionada a escala estatal, juntament amb la Universitat de Granada. Ambdues estan entre les posicions 201 i 300, tot i que la institució barcelonina ha baixat llocs respecte a l’any passat, quan estava entre el 151 i el 200.

A escala mundial, la Universitat de Harvard continua en la primera posició. De fet, hi ha vuit universitats nord-americanes entre els deu primers llocs de la llista. Així, la segona posició és per la Universitat de Stanford i la tercera per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts. No és fins a la quarta posició, que ocupa la Universitat de Cambridge, que es troba una institució que no és dels Estats Units.

El rànquing també té en compte les matèries acadèmiques dels diferents centres, tot i que aquesta llista no s’actualitzarà fins al 27 d’octubre. L’any passat, la UdG destacava en Gestió Hotelera i Turisme, situant-se entre les posicions 151 i 200 a escala mundial.