La taxa turística recaptarà més de 15 milions d’euros a les comarques gironines
Diari de Girona. L’increment de les pernoctacions millorarà les xifres de la temporada passada, quan l’impost va generar uns ingressos de 13,7 milions d’euros.
La Generalitat va recaptar 13,7 miions d’euros en concepte de taxa turística entre octubre de 2021 i setembre de 2022. Atenent a l’increment de pernocacions de l’actual temporada, enguany se superaran els 15 milions d’euros. Girona és després de Barcelona, la província catalana on més es recapta en aquest concepte.
Segons informa el govern català en una resposta parlementària, els hotels suposen més de la meitat de la recaptació d’aquest impost (7,5 milions). A continuació se situen els habitatges d’ús turístic (2,6 milions), els càmpings (2,1 milions), i a molta més distància del turisme rural (195.000 euros) i els creuers (50.000 euros).
La taxa turística es va crear l’any 2012 i es va revisar el 2017 i el 2020, tot i que la Generalitat, durant la pandèmia, va fer fins a tres pròrrogues degut a la caiguda del nombre de turistes. Els diners que es recapten amb aquest impost es reparteixen a parts iguals entre els ajuntaments (50%) i la Generalitat (50%).
Els ens locals han de destinar els recursos econòmics del fons a projectes o accions vinculades a àmbit del turisme. La Generalitat ingressa directament les assignacions del fons als ajuntaments corresponents, que són els responsables de la seva correcta gestió i aplicació. L’única excepció són els casos en què la recaptació de l’impost en l’exercici immediatament anterior sigui inferior als 6.000 euros: en aquest cas, el gestionen els respectius consells comarcals.
Lloret de Mar, Roses, Tossa, Castell-Platja d’Aro, Girona i Torroella de Montgrí són els municipis gironins on més diners es recapta per la taxa turística.
Fa pocs dies, l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) va anunciar que posaria a l’abast de la ciutadania les dades de l’impost sobre les estades en establiments turístics al Portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya. Les primeres dades, que s’actualitzaran semestralment, contemplaran la suma dels ingressos generats per l’impost des del 2017 fins al 31 de març del 2023. També s’hi trobarà el detall del nombre d’autoliquidacions presentades i de l’import declarat pels contribuents, distribuït per marques turístiques, comarques i, properament, pels municipis amb més activitat turística.