La sequera, una de les principals preocupacions dels agents econòmics de Girona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La sequera, una de les principals preocupacions dels agents econòmics de Girona

  |   Novetats

Diari de Girona. L’escassetat d’aigua és un dels principals mals de cap dels diferents sectors i els obliga a replantejar-se aspectes dels seus negocis. Un 2024 ple d’incerteses.

escenari de sequera és una de les majors preocupacions d’alguns dels principals sectors econòmics de les comarques gironines. Una incertesa que no només preocupa a curt termini, sinó que també de cara al transcurs del 2024. «És la major preocupació pel sector agrícola i ramader», afirma Carles Vicente, responsable d’Organització d’Unió de Pagesos.

Carles Vicente explica que en l’actualitat ja estan tenint dificultats per la falta de pluja. «Les pèrdues de producció estan esteses a tot arreu, malgrat que hi ha algunes excepcions», relata. Tot i això, considera que la situació pot empitjorar. «L’any que ve això serà generalitzat, encara que una mica més si segueix aquesta tònica», afirma. A més, explica que «estem en èpoques que a l’hivern normalment no plou».

La sequera afecta pràcticament tots els sectors, entre ells es troba el turisme, un dels principals motors de l’economia a les comarques gironines. «La falta d’aigua ens portarà a haver de continuar replantejant aspectes dels nostres negocis que haurem d’adaptar a les noves situacions de disponibilitat de recursos hídrics, com el tema dels jardins, les piscines i del mateix ús que en fan els clients», explica el vicepresident primer de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava Pirineu de Girona, Antoni Garcia.

«Les empreses del sector turístic treballen per remodelar les seves instal·lacions i fer-les més sostenibles. Per exemple, estan canviant sistemes de consums d’aigua o de nous sistemes d’energia», assegura el president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero.

Miquel Gotanegra, president de l’Associació de Càmpings de Girona, afirma que la situació «ens afecta moltíssim». «Tenim molt clar que l’única manera de poder continuar essent una destinació turística de qualitat és essent sostenibles», explica.

Pel que fa a la lluita contra la sequera, el president de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Ernest Plana creu que «anem tard». Adverteix que «les empreses hem de fer inversions en aquest aspecte, també el sector primari», però remarca que «les principals les ha de fer l’administració pública, i també els consumidors haurem de canviar molts hàbits».

Des de Pimec Girona, el seu president, Pere Cornellà, assegura que la crisi hídrica «ja està afectant les decisions econòmiques i empresarials» de les petites i mitjanes empreses i aquests efectes es «van intensificant». Considera que «les pimes són particularment vulnerables als seus efectes per la menor capacitat de finançar les inversions relacionades amb la sostenibilitat» i per això reclama «preveure mecanismes d’ajudes específiques per a les pimes i poder mantenir la seva competitivitat».