La sequera fa avançar la verema en el raïm vermell
El Punt. No suporten les altes temperatures i la falta d’aigua d’aquest any. Els pagesos asseguren que colliran menys quilos i que el raïm serà més petit per la duresa del clima.
L’anunciat canvi climàtic ja és aquí. Els viticultors del Penedès, de la zona cava i d’alguns punts de l’Empordà s’han trobat aquest any començant la verema al mes de juliol, uns deu dies abans del que era habitual, per collir les varietats franceses: chardonnay i pinot noir. “Hem plantat varietats del nord poc avesades a les altes temperatures i això ens obliga a fer veremes excepcionals en la situació actual”, diu el coordinador del sector de la vinya d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat. La verema d’aquest any portarà menys raïm i de gra més petit.
L’enòleg Roc Gramona explica que, en el seu cas, van començar a collir el 27 de juliol, una data rècord per al celler familiar, a causa de l’avançada maduració del pinot noir i el chardonnay, plantat en sòls molt prims que fan que el cep sigui especialment sensible al canvi climàtic.
Després de la sequera de l’any passat i amb la mateixa inèrcia durant l’hivern, la vinya ha patit molt i ha arribat a final de primavera amb unes temperatures extremament altes, que han provocat una maduració accelerada i avançada. Segons Gramona, el raïm no ha madurat tal com agrada als elaboradors, tot i que la sequera i les altes temperatures han permès controlar les plagues que hi va haver fa dos anys.
El director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, creu que unes pluges d’agost ajudarien a engreixar les varietats de cicle llarg. “Les pluges d’agost serien bones per a les parellades i sobretot per a les varietats negres”, diu Olivella. Segons ell, però, el sector s’ha de començar a adaptar a la nova situació. Si bé els conreus del Mediterrani han estat històricament exposats a cicles de dures sequeres, el nou context fa pensar també en rendiments baixos i problemes per elaborar vins frescos, pels problemes d’acidesa generats per les altes temperatures i la falta d’inversió tèrmica a les nits. I Olivella avisa d’un problema afegit: “Si les collites són més minses, s’hauran de revisar els preus del raïm”. Marrugat creu que no hi ha cap més opció.