La reducció de jornada a 37,5 hores afectarà el 75% dels assalariats | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

La reducció de jornada a 37,5 hores afectarà el 75% dels assalariats

  |   Novetats

La Vanguardia. Un informe de la Cepyme adverteix que tindrà un cost directe d’11.800 milions.

La patronal ha preparat la decisiva reunió d’aquesta tarda sobre la reducció de la jornada laboral amb declaracions pujades de to (“és un monòleg social”, va dir Antonio Garamendi), amb les queixes dels sectors més afectats (hostaleria, logística i agricultura a la comissió de treball i de seguretat social de la CEOE dijous) i finalment, amb un informe de la Cepyme en què avisa que aquesta retallada de jornada afectarà tres de cada quatre treballadors i que tindrà un cost directe mínim d’11.800 milions d’euros.

Aquesta tarda tindrà lloc una reunió decisiva entre el Ministeri de Treball i els agents socials

Tot a punt doncs per a un (nou) enfrontament entre la patronal i el Ministeri de Treball, després del toc d’atenció del secretari d’Estat d’ Ocupació, Joaquín Pérez Rey, dilluns, en què exigia un posicionament per escrit que la CEOE va interpretar com un ultimàtum. Sense aquest document de la patronal, i tret que hi hagi una enorme sorpresa, no n’hi haurà. Treball accelerarà la posada en marxa de les 37,5 hores només amb els sindicats perquè, afirmen al ministeri, apressa prendre decisions si es vol aplicar ja aquest mateix any a la seva primera fase, i el gener del 2025 a la segona. A més, les converses paral·leles bilaterals que es van posar en marxa sobre el mateix tema entre patronal i sindicats van acabar sense avenços, cosa que porta el Ministeri a voler accelerar el procés.

En aquest context, l’informe sobre l’ Impacte de la reducció de la jornada laboral a la Pime destaca que seran les petites i mitjanes empreses les grans afectades per aquesta retallada de la jornada, perquè tenen menys productivitat i menys capacitat d’organització. En aquest sentit, calculen que la productivitat de les pimes, entesa com a volum mitjà de vendes per treballador, ja suma cinc trimestres consecutius amb caigudes interanuals, i que el primer trimestre d’aquest any era un 3,3% inferior a la d’un any abans. És un mal endèmic de les pimes espanyoles, que continuen entre les menys rendibles d’Europa. Les dades del 2022 mostren que, mentre la rendibilitat de les empreses petites és del 13,6% a Bèlgica, del 8,8% a Portugal i del 7,2% a França, a Espanya es queda en el 6,1%. Una posició al furgó de cua que, segons la Cepyme, reduint la jornada no farà més que enquistar-se encara més.

El que també assenyala l’informe de la Cepyme és quants treballadors afectarà la reducció a 37,5 hores setmanals. És el 75% de la plantilla coberta per convenis col·lectius, és a dir, uns 8,8 milions d’assalariats. Tot i això, la patronal considera que el tant per cent es pot estendre al conjunt d’assalariats, per la qual cosa el nombre d’afectats seria de 13,4 milions de treballadors. Són els que estan fent actualment jornades per sobre de les 37,5 hores setmanals.

L’informe també desgrana l’impacte per sectors, i aquí apareixen l’hostaleria, el comerç i l’agroramaderia com els més afectats per la mesura. En aquestes àrees, la jornada actual és igual o superior a les 39 hores, segons dades del 2022. Els segueix un altre grup de quatre sectors d’almenys 38,5 hores, com són les activitats immobi­liàries, administratives, altres serveis i activitats professionals i tècniques. En canvi, a l’altre extrem, els sectors amb jornades ja per sota d’aquest límit són aigua i sanejament, fiances i assegurances, informació i comunicacions, administracions públiques i educació.

Un altre dels elements que se subratlla és el cost salarial que tindrà la reducció de jornada, que situa en 11.800 milions d’euros. És el cost directe per l’augment de la remuneració per les hores que es deixarien de treballar, tot i que des de la patronal s’afegeixen altres impactes difícils de preveure, com ara la caiguda de la producció, la contractació de nous treballadors o la realització d’hores extres. A més dels costos, per la patronal, una altra de les conseqüències negatives d’aquesta reducció de la jornada laboral serà més risc de conflictivitat de les plantilles, les dificultats per reassignar recursos i les dificultats d’organització, si el canvi s’ha de fer de manera immediata, sense períodes de transició o d’adaptació.

Precisament, a les discus­sions internes de la CEOE sobre com reaccionar al plantejament del Ministeri de Treball s’ha plantejat la por que si es desmarquen perdran la possibilitat de negociar alguna mena de transitorietat de l’aplicació de la nova jornada i de flexibilitat en la manera d’aplicar-la. Però és una cosa que estan disposats a assumir.