La rebaixa de la jornada beneficia més els homes i la indústria | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La rebaixa de la jornada beneficia més els homes i la indústria

  |   Novetats

Diari de Girona. La reducció suposaria disminuir 36 minuts a una persona que treballi vuit hores amb el mateix sou.

Actualment a Espanya un treballador no pot superar en la seva feina principal, generalment, les 40 hores a la setmana. L’ambició de la vicepresidenta segona i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, ha estat sempre rebaixar aquest límit a les 37,5 hores setmanals, cosa que, a priori, suposaria disminuir 36 minuts de l’horari diari a una persona que treballi vuit hores, mantenint el mateix sou.

Una reforma que acostaria legalment els assalariats del sector privat al públic, on ja impera aquesta referència, i que a la pràctica tindrà un efecte parcial, ja que la majoria d’espanyols ja treballen menys de 40 hores, ja sigui perquè ho tenen reconegut per conveni, ja sigui perquè voldrien fer-ho però no poden. I que beneficiaria substancialment més homes que dones.

Espanya és un dels països europeus on els treballadors dediquen més hores a l’any a treballar. La mitjana, segons les últimes dades de l’OCDE, està en 1.643 hores a l’any, 300 més que un alemany, 200 més que un suec o 140 més que un francès. És a dir, un espanyol a finals d’any acaba treballant gairebé dos mesos més que un alemany. En aquest sentit, la jornada d’un espanyol és més semblant a la dels veïns ibers, els portuguesos, o mediterranis, els italians o grecs. Unes 1.643 hores a l’any equivalen a 35,7 hores a la setmana, si es descompta el mes de vacances que com a mínim té reconegut tot treballador per llei i els 14 dies festius estipulats al calendari laboral. És a dir, si un any té 52 setmanes, purament feiners n’hi ha un màxim de 46.

Qui treballa avui dia 40 hores i es podria veure afectat per la potencial rebaixa a 37,5 hores?

Doncs una mica menys de la meitat dels assalariats. Actualment hi ha 10,1 milions d’ocupats (48,2% del total) que treballen cada setmana 40 hores o més. Un percentatge que s’ha anat reduint, i és que abans de la crisi financera i immobiliària pujava gairebé el 60%. Els sectors amb més percentatge d’ocupats que fan regularment 40 hores o més són la indústria, la construcció, l’hostaleria, el comerç, el transport i les activitats immobiliàries. I, en clau de gènere, els homes es veurien àmpliament més beneficiats. Mentre el 57,5% d’ells treballa 40 hores o més al mes, només el 37,5% d’elles fa el mateix.